Träning 19 augusti

Vägval är en viktig del av orienteringen. Efter en tävling diskuteras ofta olika vägval, vilket vägval som var bäst och vilken väg den som var snabbast på sträckan valde. Vi sätter gärna likhetstecken mellan snabbast tid och bästa vägval. Så enkelt är det dock inte. När du väljer väg mellan två kontroller måste du först och främst väga in din egen situation. Några frågor du måste besvara är:

- Vilka är mina styrkor som orienterare?
- Vilka är mina svagheter orienterare?
- Hur ser terrängen ut?
- Hur är framkomligheten?
- Finns det möjlighet att springa på stig eller väg?
- Hur lång omväg blir det?
- Från vilket håll är det säkrast/lättast att ta kontrollen?

För den vane orienteraren tar ofta vägvalsbeslutet bara några sekunder medan den ovane ibland funderar betydligt längre tid. Ändå blir det inte alltid rätt. Kanske tog löparen fel beslut. Kanske gjorde löparen misstag på vägen. På träningen den här veckan kommer du att få möjlighet att träna på att välja vägval.



Här ovanför ser du en av sträckorna på träningen. I just det här fallet så är det framför allt kuperingen som gör att du tvingas välja väg. Det finns i och för sig alltid ett vägval rakt på men i det här fallet innebär det mycket klättring. Som du ser av de vägval som är iritade på kartan är de olika långa och olika svåra att genomföra. Det vägval som är kortast innebär mycket kartläsning. Är du en duktig kartläsare väljer du kanske det. Det finns andra vägval som är lite enklare men lite längre. Vad väljer du?



Den här sträckan har en lite annan karaktär. Det finns inga stora berg längs strecket. Rakt på är terrängen mycket öppen och lättlöpt med god sikt. Det krävs dock en hel del kartläsning. Det finns dock några sotra terrängföremål, hållpunkter, som du passerar på vägen och som gör att du kan checka av att du är rätt. Det finns också en möjlighet att springa på stig hela eller nästan hela vägen till kontrollen. Det vägvalet är dock längre. Du kan korta av vägen genom att gena över ängen eller ännu lite snålare väg genom att följa höjden. Troligen är framkomligheten lite sämmre här än längs vägvalet uppe på berget. Vad väljer du för väg?

Samlingsplatsen är vid Gladö stugområde. Från Haninge åker du mot Huddinge. Vid Sundby Gård svänger du av mot Gladö. Efter cirka 200 meter håller du till höger och efter ytterligare 200 meter höger igen. Du är nu inne på Lidavägen som du åker i ungefär 600 meter. Om allt stämmer ska du nu har enliten parkeringsplats på höger sida. Du är framme! Det är lite ont om parkeringsutrymme så kan du samåka med någon så är det bra.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0