Träning 26 augusti

Den här veckan blir det en svår träning. Vi ska nämligen träna kurvbildsorientering det vill säga alla karttecken utom just höjdkurvorna är bortplockade. I alla fall nästan. Det finns några andra karttecken kvar på kartan. Dels är det en stor mosse som på grund av att det finns trampkänsliga växter i den är förbjudet område och dels en liten göl som finns mitt i skogen. I början och slutet av banorna samt hela den kortaste finns de flesta karttecknen kvar. För att kunna orientera måste du alltså läsa på höjdkurvorna. Det kan vara svårt ibland. Dessutom gäller det att vara fokuserad på det du ska göra. Du kommer nämligen att bli störd utefter banan. Störningen består av att du utmed banan kommer att passera stigar, hyggen, tät skog, sankmarker, stenar, branter och en del annat som inte är med på kartan. Då gäller det att fortsätta orientera efter höjdkurvorna och inte låta dig störas och påverkas av det som inte är med. Så här ser en del av en av banorna ut.



Och så här ser samma bana ut med den "riktiga" kartan, den med alla detaljerna kvar.



Vi har ju tränat på att orientera efter naturliga ledstänger vid ett antal tillfällen. På den här träningen ska du använda samma teknik. Du ska försöka följa höjdsträckningarna och du ska försöka att orientera mot en tydlig höjd. Det är viktigt att du hela tiden har kartkontakt så att du vet var du är. Stäm av med kompassen att håller rätt riktning. Använd dig av de stora och tydliga höjderna. Det kommer att finnas ett antal "riktiga" kartor utan inritade banor så att de som känner sig osäkra kan ta hjälp av den vid behöv. Det är dock viktigt att du försöker att orientera på kurvbildskartan. Att kunna orientera efter kurvbilden är en av de viktigare kunskaperna för att klara av svårare orientering.

Samlingen är vid Högstabanan. Den ligger några kilometer in efter vägen till Åva med infart från Dalarövägen. Det finns också ett par saker som är viktiga att känna till innan du startar träningen. Det finns inga skärmar vid kontrollerna. Däremot finns det en rödvit snitsel vid alla kontroller.

Den första kontrollen på den korta banan ligger i en hästhage. Det kan gå hästar i hagen. Vill du inte gå in i hagen räcker det med att du ser höjden där kontrollen sitter från utsidan av hagen. Vill du gå in till kontrollen är det OK men var rädd om staketet så att det inte går sönder. Alla andra banor kommer att passera hästhagen och självklart gäller det för alla att vara försiktiga och visa hänsyn när hästhagen passeras. Så här ser det ut på kartan.



På slutet av alla banor passeras en annan hästhage. Självklart gäller samma sak här. Visa häsnyn till hästarna och var rädd om staketet. Så här ser det ut på kartan. (Kontroll 4)




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0