Träning 10 juni

Den här veckans teknikträning kommer att bli lite speciell. Det kommer inte att vara något speciellt teknikmoment som tränas, men naturligtvis kommer du att ha användning av alla dina orienteringskunskaper. Du kommer att utsättas för lite stress och du kommer kanske att påverkas av andra löpare. Eller rättare sagt, du ska försöka att inte bli stressad och inte låta dig påverkas av andra löpare. På torsdag är det nämligen en enmansstafett. Med hjälp av olika gaffingvarianter har jag lagt fyra banor som går fram i samma område och alla kommer att se andra löpare mer eller mindre under hela banan. Jag ska försöka förklara hur det hela kommer att gå till.

Det finns fyra olika banor. Banlängderna är 2,9 kilometer, 4,0 kilometer, 4,8 kilometer och 5,5 kilometer. Alla banor utom den kortaste är gafflade. Att en bana är gafflad innebär att alla löparna springer exakt samma bana, men man tar kontrollerna i lite olika ordning. Det går alltså inte att bara hänga efter en annan löpare. Han eller hon ska kanske inte till samma kontroll som du. När alla kommit i mål så har alla som sprungit samma bana sprungit exakt lika långt och besökt exakt samma kontroller. 

Den kortaste banan, 2,9 kilometer, är rak. Det betyder att det inte finns någon gaffling på den banan. På de andra banorna förekommer en spridningsmetod som kallas Ulltunametoden. Så här ser det ut på kartan.

   


Fram till den kontroll som här har nummer 8/12 eller 8/14 är det en vanlig bana. Därefter delar banan upp sig i två delar. Du måste vara noga med att kontrollera vilken kontroll du ska ta efter att du har varit vid kontroll 8. Som du ser finns det två olika kontroller som är nummer 9. Några kommer att ha det ena alternativet och några det andra. Två kontroller ska besökas två gånger. Dels den kontroll som är den första i gafflingen och dels den kontroll som är den sista i gafflingen. När du har varit vid den sista kontrollen i gafflingen, i det fallet kontroll nummer 15, fortsätter du vidare mot kontroll 16. Nu är det en vanlig banan igen. 

Den andra gafflingsmetoden som kommer att användas kallas för fjäril. Den kommer att användas på de två längsta banorna, 4,8 kilometer och 5,5 kilometer. En fjäril är egentligen två slingor som utgår från en av banans kontroller. Innan man får springa vidare måste man springa de två slingorna. Så här ser det ut på kartan. 

   


Som du ser finns det två olika varianter. Några löpare kommer att börja med den norra slingan och några med den södra slingan. Den kontroll som är start för slingan ska alltså besöka tre gånger innan man får springa vidare mot nästa kontroll. Även här gäller det att hålla reda på kontrollnumret så att du springer till rätt kontroll. 

På de två längsta banorna kommer alltså båda gafflingsmetoderna att användas. För att göra allt ännu lite mer spännande så kommer alla att starta samtidigt. Den kortaste banan är själva basbanan. Det är från den som de olika gafflingarna utgår. Förhoppningsvis kommer det att bli ganska mycket folk i skogen och man kommer att se varandra på olika ställen. Man kommer också att se löpare som har andra banor. Låter det krångligt? Det är inte så krångligt som det låter. Det gäller att vara noga med vilken kontroll man ska till och inte lita på att de andra ska till samma kontroll. Eftersom det är gemensam start är det här en lämplig stafetträning inför Jukola. Normalt använder man inte de här gafflingsmetoderna vid en stafett. Däremot används de vi mästerskapstävlingar individuellt. Därför kan de vara bra att träna på det i bland.

Samlingsplatsen är Torvalla spårcentral. Den ligger öster om motorvägen, väg 73, och du kommer dit genom en tunnel som ligger ungefär 500 meter söder om Torvalla idrottsplats. Bilen kan du parkera vid Idrottsplatsen, men du kan med fördel använda cykel. Den kan du parkera vid spårcentralen. Kom i tid så att de som är först slipper vänta så länge på att få starta.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0