Träning 3 juni

Naturliga ledstänger är temat för träningen den här veckan. Med naturliga ledstänger menar jag terrängföremål som är så tydliga att du kan följa dem eller orientera mot dem och använda dem som uppfångare och hållpunkt. Tidigare i våras genomförde vi en träning på samma tema. Så här ser en del av träningen ut.



Den här gången väljer jag att inte i förväg markera de naturliga lestängerna. Du får själv bestämma vilka terrängdetaljer du ska använda dig av för att lösa orienteringsproblemen. Jag ska ändå ge några ledtrådar. De tydligaste naturliga ledstängerna är kanter på större sankmarker och lite större höjdsträckningar. I området där vi ska träna på torsdag finns det en hel del av dem. Klarar du av att ta hjälp av de naturliga ledstängerna kommer du att kunna orientera både snabbare och säkrare. Det gäller dock att vara noga eftersom det ibland är lätt att blanda ihop olika detaljer som ser lika ut. Ett bra tips är att alltid dubbelkolla med kompassen så att du är på väg åt det håll du tänkt dig.

Att kunna orientera med hjälp av naturliga ledstänger är nyckeln till att klara av svårare orienteringsbanor. Speciellt i vår hemmaterräng är det ett av de vanligaste sätten att orientera. Med ett annat ord brukar man kalla det för att orientera utmed ett stråk. Även om det inte finns någon sammanhängande ledstång kan man ibland hitta ett antal tydliga terrängdetaljer som ligger nära varandra och på rad. Dessa kan då tillsammans också bilda ett stråk. Ligger de längre från varandra gäller det att vara noga med att hålla rätt riktning. Detta kallas för att orientera med hjälp av hållpunkter. Det är inte lika säkert och tar normalt lite längre tid. Kan du så bör du välja så tydliga hållpunkter som möjligt. Titta på kartan här ovanför och se vilka stråk och hållpunkter du kan hitta och eventuellt använda dig av på torsdag.

Samlingsplatsen är alldeles norr om Sadelmakartorp som ligger utmed Södertäljevägen en dryg halvmil från Tungelsta. I den skarpa kurvan vid Sadelmakartorp svänger du in på vägen som går norrut. Efter cirka 500 meter hittar du samlingsplatsen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0