Träning 8 september

Det finns många olika tekniker och taktiska färdigheter som du behöver behärska för att bli en duktig orienterare. Det är också en skillnad mellan taktik och teknik. Teknik kan man närmast likna ett antal verktyg i en verktygslåda. För att bli duktig behöver du kunna hantera vart och ett av de olika verktygen, teknikerna. Taktik handlar om att använda rätt teknik vid rätt tillfälle. Den här veckan ska vi träna mer på taktik än teknik. Naturligtvis kommer du att ha användning av all den teknik du kan. Veckans tema är tempoväxling.

Tempoväxling handlar om förmågan att kunna växla tempo beroende på hur orienteringsproblemet ser ut. Ibland möts man av en liten längre sträcka där orienteringen är relativt enkel och du kan hålla ett högt tempo. I andra situationer möts du av svårare sträckor som kräver mer intensiv kartläsning och noggranhet och även ett lägre tempo. Banan du ska springa på torsdag innehåller en blandning av långa och korta sträckor. De långa sträckorna avslutas med en reltivt enkel kontroll medan de kortare sträckorna är svårare. I övergången mellan en lång och en kort sträcka finns en inbyggd svårighet. Det är lätt att man fortsätter orientera som på långsträckan även på den kortare och svårare sträckan. Då är risken stor att man begår misstag och förlorar tid. Så här ser en del av banan ut.



Samlingen är på Brinkvägen. Klicka på länken och du får hjälp av kartan http://www.hitta.se/LargeMap.aspx?z=2&mp=%3Cpts%3E%3Cpt%20x%3D%221629572%22%20y%3D%226562318%22%20i%3D%22http%3A//www.hitta.se/images/point.png%22%3E%3Ct%3ESamling%20och%20parkering%20tr%E4ningen%208%20september%3C/t%3E%3C/pt%3E%3C/pts%3E. Från rondellen på Gamla Nynäsvägen mellen Handen och Jordbro åker du mot Huddinge. När du är nästan framme vid Lissma ska du svänga till väster mot Öran. Samlingen är vid den andra parekeringen, den som ligger på vänster sida.

Och du; solan går ner allt tidigare. På torsdag försvinner den under horisonten redan 19,31. Starta i tid och spring fort, men glöm inte att växla tempo på rätt ställe.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0