Träning 14 juni

Nu på torsdag är det sista teknikträningen före sommaren. Teknikträningen tar sommarlov. Däremot hoppas jag att du inte tar sommarlov från träningen. Det finns all anledning att fortsätta träna. Jag kommer att återkomma med lite träningstips här på bloggen lite senare. Temat för träningen på torsdag är vegetationsorientering. En orienteringskarta består av ett antal olika karttecken. De olika karttecknen ger information som är viktig för dig när du ska lösa de olika orienteringsproblemen. Vanligtvis lägger vi ner mycket träning på att kunna tolka höjdkurvor, sankmarker och annat för att kunna ta oss fram. Vi använder stigar och vägar som möjliga vägval om vi snabbt vill ta oss fram och samtidigt bedömmer att omvägen inte blir allt för stor. Vi finorienterar med hjälp av stenar, sänkor, små höjder och branter. Samtidigt undviker vi ofta områden med grön eller gul färg. Här är det tät skog, hyggen och annat elände. Den gröna och gula färgen visar hur vegetationen ser ut. Det finns olika nyanser och olika raster som betyder olika saker. På torsdagens träning kommer du att tvingas orientera efter de här färgerna.



Här kan du se en del av en av banorna. För att klara av att ta kontrollerna måste du försöka använda alla information. Kanske tycker du att kanterna på grönområden är otydliga och svåra att läsa på. Så kan det naturligtvis vara men kartritaren har ju sett en skillnad. Det är den du också ska försöka se. Några gånger kan du använda det gröna och gul som ledstång. Andra gånger ska du springa mot en kant. Det kan också vara så att du ska ta dig igenom ett tätt område och kontrollen sitter där det öppnar upp sig. Kontroll 11 är ett sånt exempel. Kommer du fram till den gula fläcken så kommer du med största sannolikhet att hitta kontrollen. När du tar dig genom lite tätare skog är det extra viktigt att vara noga med att hålla rätt riktning. Kompassen är en bra vän att hålla i handen.

Bli nu inte förskräkt av all grön färg. Du kommer också att springa en hel del i mycket fin terräng. Det kan också innebära en svårighet när det växlar mellan lättframkomligt och snabb terräng med god sikt och terräng med sämre sikt och framkomlighet.

Samlingen är klockan 18,00 och samlingsplatsen är utefter Åvavägen, närmare bestämt här. Klicka på här för karta.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0