Träning 22 november (torsdagsdistans)

Nu går träningen in i en ny fas. Det är dags att börja bygga upp sig inför nästa säsong. Uppbyggnadsperioden har flera syften. Dels bygger du upp styrka och kondition för att sen inför vårsäsongen spetsa träning med mer kvalitet så att du kan springa fortare. Uppbyggnadsperioden ger och en möjlighet att öka träningsmängden en aning. Kanske byter du klass till nästa år och får lite längre banor, kanske vill du av andra anledningar flytta fram din gräns och på så sätt bli bättre. Torsdagsträningarna är en lite pusselbit.
 
Liksom förra året kommer det att finnas ett antal reflexer ute i skogen. Varje torsdag finns en ny bana dragen via några av reflexerna. Banlängden varierar mellan cirka 9,5 - 10,5 kilometer. Varje gång finns det möjlighet att korta av banan. Nytt för i år är att du också kan förlänga den om du vill. Mer om det lite senare.
 
 
Tanken är att man springer i grupp. Gruppindelningen görs på plats i klubbstugan beroende på vilka som är på plats. Gruppen springer banan i ett jämt tempo som alla i gruppen klarar av ett hänga med i. Tempot ska vara så att man kan springa och småprata lite emellanåt. Inonm gruppen turas man om att ta kontrollerna så att alla får orientera. Vanligtvis är sträckorna långa men det finns också några kortare sträckor.
 
 
Kartor till träningarna kommer att finnas på anslagstavlan i klubbstugan. På kartan finns alla kontroller inritade. Bredvid kartorna finns ett antal kontrollbeskrivningar. Kontrollbeskrivningarna är märkta med datum för respektive träning. Med hjälp av kontrollbeskrivningen får var och en dra streck mellan de kontroller som ingår i banan. Här finns möjligheten att både förlänga och förkorta träningen. Rita in ett par extra kontroller! För att spara på antalet kartor som får du gärna använda samma karta mer än en gång.
 
Nytt för i år är också att kontrollerna finns över ett större område. Just nu finns det kontroller utsatta i ett område från klubbstuga till Brinkvägen. Dessa kommer att användas till att börja med. Inom kort kommer det också att finnas ett antal kontroller i området från klubbstugan till Dalarövägen. Detta område kommer att användas när det kommer lite snö. En del av banan går fram i Slätmossen, Torvalla och Jordbro vilket gör att det blir lite mer löpning på plogade och upptrampade vägar.
 
 
Ett av syftena med den här distansträningen på torsdagar med karta är att du även under vintern ska träna med karta. Orientering består av tre moment. Ett fysiskt moment, ett tekniskt moment och ett mentalt moment. På torsdagarna tränar vi främst de två första. Hur bra du blir beror på hur mycket du tränar de tre momenten. Enkelt uttryckt kan man säga att ju mer du springer och ju fler kontroller du tar desto bättre blir du. Att träna med karta i handen (man måste titta på den också) gör att du blir bättre orienterare. Fundera på hur många gånger på ett år du tränar med karta i handen. Du får räkna med tävlingar också. Du får även räkna med de gånger du sitter hemma vid köksbordet eller ligger i sängen och tittar på en karta.Det är nämligen också träning. För att få en jämförelse kan du titta in i Gustav Bergmans digitala kartarkiv och se hur många gånger han har tränat med karta i handen det här året. Gustav springer för OK Ravinen och är med i landslaget. Att titta i hans och andras kartarkiv kan vara en del av den mentala träningen. Du vet väl att även Haninge SOK har ett digitalt kartarkiv på nätet?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0