Blå meridianer på 25-manna

På fredag kommer kartan till årets 25-manna att skickas till tryckeriet. Vi har gjort ett utsnitt över det område som ska användas för tävlingen. Kartan kommer att vara något större än A4-format, eller för att vara mer exakt 24x32 centimeter. Just nu pågår arbetet med att göra den slutliga layouten så att den blir snygg också. Det ska var text, ramar, logotyper och annat som ska läggas in. Dessutom ska det finnas plats för kontrollbeskrivningen. Samtidigt som kartan inte får bli för stor. 25-manna är ju en stor tävling med många deltagare. Det får många effekter som man kanske inte funderar så mycket över i vanliga fall. Om kartan skulle vara 30 centimeter bred i stället för som nu 24 centimeter skulle kartplanket behöva vara drygt elva meter längre, förutsatt att kartorna hängs i två rader.

Ett annat exmepl är de 710 meter snitsling som ingår i alla banor. Snitslingen i det här fallet är beräknad från den sista kontrollen, via målet, kartplanket och till startpunkten, det vill säga den sträcka som alla löpare ska springa. När alla 25 löpare i laget har sprungit sin sträcka har de tillsammans sprungit 17 750 meter utan att ta en enda kontroll. När jag la banorna till 25-manna 1987 "glömde" vi bort att räkna med en del av snitslingen. Det tog en stund innan vi kom på varför tävlingen tog mycket längre tid än vi räknade med.

Som sagt, kartan skickas snart till tryckeriet. Det som är lite speciellt med årets 25-manna karta är att meridianerna kommer att vara blåa till färgen. Varför då frågar du dig kanske? I kartnormen står att man kan välja mellan blå eller svarta meridianer. Om kartbilden i övrigt domineras av blått ska man inte använda blå meridianer och tvärt om i fall kartbilden i övrig domineras av svart. På 25-mannakartan är det något mer svarta karttecken än blåa. Skulle vi använda svarta meridianer skulle vi behöva göra upphåll i dem på många ställen där meridianerna ligger ovanpå stenar, stigar, branter med mera. Genom att använda blå färg behöver vi inte göra det. Så här kommer det att se ut.







Men du kan vara lugn. Vi kommer att göra upphåll i meridianerna på de ställen där de korsar bäckar och diken. Ett sånt exempel ser du på den översta kartbilden. Där kommer vi att göra ett upphåll i meridianen så att du som tävlande inte förväntar dig en dikeskorsning. Det finns ytterligare några ställen där vi ska göra på samma sätt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0