Det här är Hanveden

Hanveden är namnet på ett skogsområde som ligger i de sydligaste delarna av Huddinge kommun och de västligaste delarna av Haninge kommun, på halvön Södertörn söder om Stockholm. Det är i Hanvedens sydöstra del som årets 25-manna ska avgöras. Hanveden har inga exakta gränser, men mestadels används namnet Hanveden för det drygt 20 kvadratkilometer stora skogsområde som ligger mellan Lissma och Haningeleden, länsväg 259, i norr och Södertäljevägen, länsväg 257, i syd, samt mellan samhällena Jordbro, Västerhaninge och Tungelsta i öster och sjön Ådran i väster.Det är inte helt klart vad namnet "Hanveden" betyder, men det sägs ha att göra med tjäder- eller orrhannar, som tidigare var vanliga i denna ved, skog. Tjädern finns tillsammans med ett ankare med i Haninge kommunvapen. Tillsammans symboliserar de skogen och havet som är två viktiga delar i kommunen.

Inom Hanveden-skogen ligger Paradisets naturreservat, samt ett mindre Natura 2000-område som även den kallas "Hanveden" men som utgör endast en liten del av det egentliga Hanveden. Området, som omfattar 247 hektar, ligger delvis i Huddinge kommun och delvis i Haninge kommun, och omfattar Tornbergssjön med myren Odonrumpan väster om den, Svartsjön, samt sjöarna Trehörningen och Långsjön med myren Storflagen som ligger öster om dessa. Även den lilla tjärnen Ormputten tillhör Hanvedens Natura 2000-område, dock som en separat enklav. Ormputten är länets suraste sjö.


Hanvedens sydvästra del strax väster om Tornberget

Hanvedens, och hela Stockholms läns, högsta punkt är Tornberget, 110,9 möh. För några tusen år sedan, när inlandsisen drog sig tillbaka, var Tornberget tillsammans med andra högre platser i området, öar i Östersjön. Havet låg då 75 meter högre än vad det gör i dag, efter landhöjningen. Det sägs att närmaste fastland låg på den tiden vid Kilsbergen i Närke och bortom Kolmården i Östergötland. Idag ligger Tornberget nästan 10 km från kusten. Från Tornbergets topp kan man dock se havet och en del av öarna som tillsammans bildar skärgården. Arkeologerna har hittat hundratals gamla boplatser i Hanveden, på de högre nivåerna. Antagligen var det jägar- och fiskarfolk som bodde på öarna på den svenska stenålderstiden.

Hanveden är ett populärt utflyktsmål för folk i södra Storstockholm. Paradisets naturreservat, Tornberget samt sjöarna i området drar till sig friluftsfolk, och det gör även Sörmlandsleden som passerar genom Hanveden, samt vandringslederna som börjar vid torpet Paradiset i områdets nordvästra del.



Det finns ytterligare några inlägg på bloggen som behandlar Hanveden. Hanveden nämns den 17 februari 2009, Ormputten finns nämnd i ett blogginlägg från den 5 augusti 2009. Paradiset nämns i ett inlägg från den 18 augusti 2009.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0