Var noga, stämpla rätt

25-manna är för många en av årets orienteringshöjdpunkter. Varje år förvandlas höjdpunkten till en besvikelse för några löpare och lag. Jag tänker på de lag som av någon anledning inte kan fullfölja tävlingen. Den vanligaste orsaken till att ett lag inte fullföljer är att någon löpare i laget stämplar fel eller slarvigt. Sen 2001 har det förts statistik över vad som är orsaken till felen. Vid 25-manna 2008 var det 73 lag som inte föllföljde tävlingen. Här är de olika anledningarna.

49 löpare hoppade över/stämplade för fort vid minst en kontroll. Av dessa hoppade två över den sista kontrollen, sex personer hoppade över den näst sista kontrollen och 41 löpare hoppade över någon annan kontroll utefter banan. En löpare hoppade över flera kontroller eller avbröt sitt lopp.

16 löpare stämplade vid fel kontroll. En löpare sakande målstämpling. En löpare tappade sin löparbricka. Dessutom var det fyra löpare som inte läste av sin löparbricka efter målgång.



Med vetskap om det här är det också intressant att titta på om det är några sträckor där det är vanligare med felstämplingar eller om det är lika många på alla sträckor. För det första kan man konstatera att av det totala antalet löpare är det 0,76 procent som stämplar fel. Det är en ganska liten andel, kanske till och med mindre än vid en individuell tävling. Den procentuella fördelningen per sträcka ser ut så här.

Sträcka 1 och 2 = 0,56 procent
Sträcka 3 = 0,99 procent
Sträcka 4 = 0,50 procent
Sträcka 5 = 0,64 procent
Sträcka 6 = 0,71 procent
Sträcka 7 = 1,28 procent
Sträcka 23 = 0,57 procent
Sträcka 24 = 0,29 procent
Sträcka 25 = 0,47 procent
Sträcka 25 omstart = 0,72 procent

Det finns säkert ett antal anledningar till varför det ser så här. När det gäller sträcka 3 så kan det relativt stora antalet felstämplingar bero att det är många löpare som går ut samtidigt. Det är lätt att dras med till fel kontroll och det är ofta många som stämplar samtidigt och det kan vara svårt att avgöra vems ljud- och ljussignal det var. På sträcka 4 är det många ungdomar som springer. Kanske är ungdomarna mer noggranna än vuxna. På sträcka 7 börjar det dra ihop sig. Löparen på nästa sträcka får ju inte gå ut förrän alla fyral löpare på sträcka 7 kommit i mål. Kanske är det så att den löpare som går ut sist känner sig stressad och inte vill komma sent till växling. Ja, det är några av mina egna funderingar. För att veta helt säker skulle man nog behöva intrevjua alla löpare som gör fel.

Sammanfattningsvis kan man i alla fall konstatera att det går att undvika de flesta felstämplingar om alla löpare är noga med att kontrollera kodsiffran vid kontrollen innan man stämplar och om alla löpare är noga med att kontrollera att man får ljud- och ljussignal från den kontrollenheten där man stämplar. Skulle alla löpare gjort det förra året skulle 65 av 73 felstämplingar ha undvikits.

Som banläggare har jag försökt att göra vad jag kan för att underlätta för löparna. Kontrollerna ligger i bland ganska tätt men det finns inte två liknanade kontrollpunkter nära varandra. Jag har också försökt att se till att det inte finns två kodsiffror som liknar varandra ligger nära varandra. Vi ska också försöka att sätta kontrollenheterna en bit ifrån varandra så att det blir enklare att se ljuset och höra ljudet. Att stämplingen sen blir rätt är alltid den enskilda löparens ansvar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0