Alla på en gång

350 personer som rusar iväg samtidigt. Alla med samma mål, att så snabbt som möjligt ta sig från start till mål. Några är riktigt snabba, snabbare än vad banläggaren tänkt sig. För andra tar det längre tid, längre tid än de kanske tänkt sig. Den första sträckan i en stor orienteringsstafett innehåller alltid en massa spänning. Alla 350 personer har sin upplevelse.

Som banläggare gäller det att skapa en spridning av startfältet samdigt som sridningen inte ska bli för stor så att tävlingen mister sin spänning. Det gäller att skapa plats för alla vid kontrollerna så att alla kan stämpla så snabbt som möjligt och komma vidare mot nästa kontroll. Som banläggare gäller det att planera hur stämplingen ska gå så smidigt som möjligt. Det ska också gå att följa löparna vid olika tillfällen utefter banan. En radiokontroll efter en stund och så en varvning så att alla lagkompisar kan se hur lagets första löpare ligger till. Så här såg varvningen ut vid 25-manna 1999.



Just det här är faktiskt en del av den första sträckan det året. Jag vill försöka få till en varvning där publiken nästan kan ta på löparna som passerar, eller i alla fall känna hur de andas tungt av ansträngningen och se svetten i pannan på dem. Just varvningen 1999 upplevdes av många som lyckad. Möjligheterna att kunna få till en bra varvning är ju också beroende på hur alla andra delar på tävlingscentrum får plats. Det är mål, växling, kartplank och allt annat som hör själva tävlingen till. Dessutom är det en stor mängsklubbtält, serveringar, sprotförsäljning och en massa annat. Inför årets 25-mannatävling är min ambition att skapa en spännande tävling som är lätt att följa från tävlingscentrum utan att behöva flytta på sig. I slutändan blir det nog en del kompromisser. Ännu är inte allt klart, men det finns ett förlsg som jag tycker ser bra ut. Vi får väl se om vi lyckas få till det.



Det här är varvningskontrollen 1999. När löparna hade stämplat sprang de ut på ängen, upp över en bro och sen vidare ut i skogen mot nästa kontroll. Som du ser i bakgrunden var det mycket publik.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0