Felstämplingar och missade stämplingar

Antalet uteslutna lag vid årets 25-manna var fler än vid 2008 års tävling. Det är svårt att dra några tydliga slutsatser kring orsakerna. Dels därför att jag inte har haft samma typ av underlag att jämföra med och dels för att det skiljer sig ganska mycket mellan de båda åren. För att kunna se eventuella samband skulle man behöva följa upp flera år på samma sätt. Jag ska i alla fall dyka lite djupare ner i årets tävling och presentera en sammanställning av de fel som gjorts av löparna och lagen.

Totalt gjordes 100 fel av löpare. Rena felstämplingar, det vill säga löpare som besökt fel kontroll, är 38 till antalet. En löpare har stämplat fel vid mer än en kontroll och två lag har tagit fel karta och därför sprungit fel bana som i sin tur gör att de registreras som felstämplade. Övriga 35 lag har gjort en klassisk felstämpling.

De övriga 62 löparfelen som gjorts är en eller flera saknade stämplingar. Av det underlaget som jag har tillgång till framgår inte hur många av dessa som är orsakat av att löparen har satt tummen över en kontroll och sprungit förbi och hur många som varit vid kontrollen men inte stämplat tillräckligt noga. I den här gruppen finns också fem lag som avbrutit tävlingen av olika anledningar. Det mest troliga är skada. Vi hade två ambulanstransporter under tävlingen och ytterligare någon skadetransport från skogen. Här finns också elva lag som saknar tre eller flera stämplingar från samma bana. Här finns en variation från tre till tretton saknade stämplingar. Bland de här lagen finns sannolikt ett antal som avbrutit tävlingen av olika anledningar.

30 olika kontroller finns med på listan över kontroller varifrån löpare saknar stämpel. En löpare saknar stämpel från den sista kontrollen, kontroll 100, och en löpare saknar stämpel från kontroll 116 som var den första av de två varvningskontrollerna. Andrahandsinformation säger att en löpare på sträcka 25 bara sprang förbi kontrollen utan att se den och än mindre stämpla vid den. En kontrollenhet plockades bort i ett sent skede av tävlingen, efter 15.00, då den vid provstämpling inte fungerade. Härifrån saknar en löpare stämpel, men eftersom den löparen gick i mål 11,14 vet vi genom provstämpling att den enheten fungerade vi det tillfället.

Inga löpare saknar stämpel från de kontroller som passerades i början av sträcka 1 och 2 då det var många löpare samtidigt vid kontrollerna. Endast två löpare på sträcka 1 saknar stämpel varav en tycks ha sprungit banan baklänges. Ett antal lag har gjort flera fel. Som mest har ett lag gjort fem olika fel under tävlingsdagen.

Om man tar bort lag som brutit och lag som saknar tre eller flera stämplar så återstår 40 lag som av någon anledning saknar stämpel. Om man då lägger till de 35 lag som gjort en klassisk felstämpling så är det 75 lag som blivit uteslutna på grund ”omedvetna” fel ute i skogen och som eventuellt skulle kunna ha med banläggningen att göra. Jag har redan konstaterat att 30 olika kontroller varit inblandade i felet saknad stämpel. Dessa kontroller är spridda över nästan hela tävlingsområdet. Det går inte att hitta några samband med att en viss plats skulle göra det lättare att missa en stämpel. Antalet kontrollenheter vid de olika kontrollerna tycks inte heller har påverkat. Endast fyra missade stämplingar är från onlinekontroller. Felen är gjorda vid fyra olika onlinekontroller. Därför drar jag slutsatsen att om en onlineenhet skulle vara något långsammare vid stämpling så har det inte påverkat tävlingen i någon större omfattning. Jag drar också slutsatsen att kontroller som är synliga för publiken inte gör att det blir fler löparfel. Endast två fel är gjorda vid kontroller synliga för publiken. Det är ute i skogen som felen görs.

Jag ska fördjupa mig lite i felstämplingarna. Felstämplingar har gjorts vid 21 olika kontroller. Inga felstämplingar har gjorts på den första halvan av sträcka 1 och 2. Här skiljde sig gafflingarna år en hel del och det har troligen varit ganska enkelt att hålla koll på vart man varit på väg. Det första felet görs vid kontrollen efter radiokontrollen. Här var gafflingen tätare, men kontrollpunkterna var av olika karaktär och kodsiffrorna liknade inte varandra. Två löpare på första sträckan stämplade fel här. Det gjorde även två löpare på sträcka 5 och en löpare på sträcka 6. Totalt fem löpare som alla har varit vid kontroll 79 istället för 83.



I samma område har fyra löpare på sträcka 7 stämplat vid kontroll 121 istället för 122. Två löpare har samma starttid och måltid varför jag drar slutsatsen att de kan ha varit tillsammans hela banan. Eventuellt kan en tredje löpare varit tillsammans med dem. Den tredje löparen startade några minuter innan de två andra och gick i mål några minuter efter dem. Kanske kan de ha varit samtidigt vid den aktuella kontrollen. Den fjärde löparen gick i mål 15 minuter innan de andra startade.

Det finns ytterligare ett område där ett lite större antal felstämplingar gjorts. Flera sträckor hade kontroll två i det här området. Här har åtta olika felstämplingar gjorts. Tre personer har stämplat vid kontroll 42 istället för kontroll 41. De sprang sträcka 3, 6 och 7 och har inte varit där samtidigt och kunnat påverka varandra. Däremot kan de ha påverkats av andra löpare på sin egen sträcka. Tre andra löpare har varit vid kontroll 43 istället för kontroll 42. Det är en löpare på sträcka 6 och två på sträcka 7. Av starttiderna att döma så har inte heller dessa löpare påverkat varandra utan i snarare av andra löpare på sina respektive sträckor. Slutligen är det två löpare på sträcka 3 som gjort det omvända, det vill säga stämplat vid kontroll 42 istället för kontroll 43. På sträcka 3 är det många löpare på en gång och det är lätt att påverkas av andra. De här två löparna kan ha varit samtidigt i det aktuella området. Så här såg det i alla fall ut.



Antalet felstämplingar som är gjorda vid kontroller med snarlika kodsiffror är få. Det beror naturligtvis också på var man drar gränsen för att två kodsiffror ska vara snarlika. Det är säkert en del tycke och smak. Jag har i det här fallet inte ansett att siffrorna 54 och 56 liknar varandra tillräckligt mycket. Här har dock gjorts en felstämpling. Samma slutsats gör jag när det gäller kontrollerna 59 och 79. Här en felstämpling gjorts. Dessa två kontroller ligger dessutom drygt 750 meter från varandra. Jag inte heller bedömt kontrollerna 59 och 60 som lika. Här har en felstämpling gjorts.

Däremot har jag valt ut tre platser där liknande kodsiffror kan ha varit orsaken till felstämpling. En felstämpling har gjorts vid kontroll 119. Löparen skulle ha stämplat vid kontroll 109. De här siffrorna påminner om varandra men kontrollpunkterna är av helt olika karaktär. Det ena är en flack ås och det andra en sten i en sluttning.



En löpare har stämplat vid kontroll 56 istället för 55. Även här är kontrollpunkterna av olika karaktär och ligger på olika platser.



Den tredje felstämplingen som är gjord i en situation med två kodsiffror som liknar varandra är en löpare som stämplat vid kontroll 79 istället för kontroll 78. I det här fallet beror det inte på kodsiffrorna. Kontrollerna ligger flera hundra meter från varandra.



Även om jag som banläggare i allra högsta grad är ansvarig för den sportsliga rättvisan ute i skogen så vågar jag påstå att banläggningen inte gjort att den sportsliga rättvisan minskat. De allra flesta fallen där löpare har stämplat vid fel kontroll så är kopplade till slarv från löparen själv. 25-manna är en speciell tävling med få motsvarigheter när det gäller deltagarantal och intensitet. Det är också en tävling där många lag har löpare som inte har så stor vana från stafetter med så stort deltagarantal. Det stora antalet löpare i skogen påverkar. Jag var ute i skogen under delar av tävlingen och kan se hur många löpare beter sig. När man närmar sig kontrollen så slutar man att orientera. I stället börjar man scanna av området och letar efter kontrollskärmen. Många löpare missar kontroller på grund av detta och det finns en risk att man springer till första bästa kontrollskärm utan att orientera. Det var extra tydligt när löparna på sträcka tre närmade sig sin första kontroll, men löparna på sträcka 5 hade samma beteende när de skulle till kontroll 106 eller 113. Om alla deltagande lag var noga med att alla löpare kollar kodsiffran vid kontrollen och stämplar tillräckligt länge för att få två ljud- och ljussignaler från kontrollenheten skulle säkert 60 av de lag som nu är diskvalificerade vara godkända.

Till sist lite kort om felstämplingsstatistik per sträcka. I ett inlägg från den 27 augusti i år presenterade jag lite statistik från förra årets tävling. Så här såg det ut då.

Sträcka 1 och 2 = 0,56 procent
Sträcka 3 = 0,99 procent
Sträcka 4 = 0,50 procent
Sträcka 5 = 0,64 procent
Sträcka 6 = 0,71 procent
Sträcka 7 = 1,28 procent
Sträcka 23 = 0,57 procent
Sträcka 24 = 0,29 procent
Sträcka 25 = 0,47 procent
Sträcka 25 omstart = 0,72 procent

I år ser det ut på följande sätt:

Sträcka 1 och 2 = 0,57 procent
Sträcka 3 = 0,71 procent
Sträcka 4 = 1,21 procent
Sträcka 5 = 0,85 procent
Sträcka 6 = 0,71 procent
Sträcka 7 = 1,35 procent
Sträcka 23 = 0,00 procent
Sträcka 24 = 0,28 procent
Sträcka 25 = 1,14 procent

Även i år kan jag konstatera att det är mindre än en procent av löparna som begår ett misstag som leder till uteslutning. Jag har inte hunnit titta på andra typer av tävlingar, men om det är mer än normalt så kan det inte vara mycket. Men för varje utslutning så drabbas ytterligare 24 personer i ett lag vilket gör att många drabbas.

Andelen felstämplingar per sträcka är med några undantag ganska likt förra årets utfall. Av någon anledning är sträcka 7 den sträcka som innebär störst risk för felstämpling/missad stämpling. Jag har ingen förklaring mer än att stress över att inte halka för långt efter lagkamraterna inför växling till sträcka 23 kan vara en orsak. Det som talar emot det är att antalet fel är jämnt fördelat på de fyra banorna. Sträcka 7 är den enda av sträckorna där alla lag har de olika banorna i samma ordning. Sträcka 7 D är inte mer drabbad än någon annan, så därmed faller en del av min teori.

Jag är lite ledsen över det stora antalet fel på sträcka 4. Jag tycker att jag har lagt ner en hel del möda på att göra den banan så bra och rättvis som möjligt just för att här springer många yngre och mindre erfarna löpare. Här tror jag dock att det nya hygget kan ligga bakom en del av felen liksom några nya stigar som sträcka 1 och 2 skapade och som förvirrade löparna på sträcka 4. Jag kan spåra en del fel till kontroller i de här två områdena.

Ingen löpare stämplade fel eller missade stämpling på sträckorna 2 och 23. På sträcka 24 är det en löpare som missat en stämpling och på sträcka 25 är det fyra löpare som missat stämpling. Här tror jag att det mindre antalet löpare i skogen påverkar positivt. På den sista sträckan missades stämpling av två lag i omstarten.

Om 25-manna arrangerades i ett område som gjorde det möjligt att lägga varje sträcka i ett eget område och om alla löpare var noga med att kolla kodsiffror och ljud- och ljussignaler skulle antalet felstämplingar minska markant. Tror du att det kan bli verklighet?


Kommentarer
Postat av: Terje Mathisen

Jeg tror ikke det er mulig å legge løypene slik at man unngår alle feil-stemplinger. Av årets løyper så er det kun 109/119-kombinasjonen jeg selv ville ha prøvd å unngå, da man vet at synet ignorerer feil innvendig i sekvenser lettere enn i endene.



Nå var det jo slik at bare ca 1/3 av alle feil var feil-stempling, majoriteten skyldes manglende stempel, og her er nok en god del av årsaken det at SportIdent krever ca 2.5 ganger så lang tid til å registrere stempling som det EMIT-systemet trenger.



På store stafetter i Norge (dvs O-Festivalen) hvor jeg har jobbet med data, så antar jeg at andelen manglende stempel er vesentlig mindre enn i 25manna, men jeg vet ikke hvordan det ser ut hvis man ser på Tio og Jukola som er mye mere sammenlignbare?



Det er mulig at om ca 5 år når de fleste har skiftet til nye og raskere SI brikker, så vil denne forskjellen utjevnes.



Når det gjelder separate strøk for hver etappe så er nok det en total utopi, spesielt hvis man skal ha passerings-kontroller for de lengste etappene:



Det blir til sammen 14 separate runder, slik at de ha mye felles inn og ut fra stadion!



Terje

2009-10-15 @ 10:07:00
Postat av: Anonym

Tack för en intressant genomgång! jag slängde ett öga i på de ej godkända i resultatlistan och det förefaller ju som att finska lag är överrepresenterade och om det är så kan man väl härleda det till emit/si-problematik.

Tycker dock ändå det är konstigt att det är så pass många, både felstämplade och icke-stämplade. Det verkar ju inte som att det bara är de yngsta eller mest oerfarna löparna heller?!

Att man utesluter dem som springer fel hör ju till sakens natur, orientering går ju ut på att hitta rätt punkt. Tycker det är ganska ointressant om det är en liknande siffra, siffran är ju ändå bara en sista bekräftelse... Samma sak med dem som hoppat över en kontroll.

Däremot de som verkligen var vid kontrollen, men där det inte "tog", där kan man förstå en viss bitterhet. Frågan är bara hur vanligt det faktiskt är. Det har aldrig hänt mig till exempel... Är det någon som vet om det undersökts?

2009-10-15 @ 19:15:35
Postat av: Anders Enström

Intressant! Jag var banläggare för 25manna 2008 och vi hade jobbat hårt på banorna för att få ner antalet felstämplingar, trots ett litet tävlingsområde. Vi kom väl fram till ungefär samma slutsatser som du, fast vi hittade inget särskilt område med fler felstämplingar än något annat, mest beroende på att vi inte hade något område med väldigt tätt mellan kontrollerna.

2009-10-20 @ 14:46:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0