Nordiska mästerskap i Danmark

Magne Lystad och Evy Garsell försvarade sina segrar när de tredej nordiska mästerskapen avgjordes i Danmark. Året var 1959 och tävlingen arrangerades på Jylland i oktober. Efter tävlingen pratades det om att det var Magnes träningsläger i Vålådalen en månad tidigare som gav resultat. Gösta Olander på Vålådalen hade aldrig sett någon träna så hårt som Magne Lystad gjorde. På den här tiden var de nordiska länderna de dominerande inom orienteringen. Det sågs som en fin presetation att den Schweiziske mästaren Hansruedi Scheller kom på trettonde plats. Lagtävlingen vanns av Finland före Sverige. De övriga länderan hade inte fulla lag.



Damtävlingen dominerades av Sverige som också vann lagtävlingen. Det var bara Sverige som hade fullt lag i lagtävlingen. I damtävlingen var det bara nordiska löpare som deltog.

Jag vill passa på att avsluta med några rader ur årsboken Skärmen. Här beskrivs de tävlandes liv vid sidan om själva tävlingen.

"Efter prisutdelningen fick var och en sköta sig själva under söndagskvällen men även då var sammanhållningen så stor att de flesta gjorde sällskap i den vackra hansestaden. Det blev då bland annat besök på några mycket anständiga nattklubbar, det vill säga hyffsade dansrestauranger, som enligt den knappt året gamla lagen fick ha öppet fram på småtimmarna. För de flesta i truppen var detta liktydigt med debut på ett sådant ställe och även om spänningen var större än själva upplevelsen så bidrog de svenska pojkarna och flickorna på ett stillfullt sätt att stämningen blev god och glad."

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0