Tre mässor

Mässan är den mest centrala kristna gudstjänsten. Mässan har sitt ursprung i brödbrytelsen vid Jesu sista måltid och har en mycket lång tradition inom kyrkan. Mässan kan vara reciterad med sjungna partier eller alltigenom sjungen. Högmässan är kanske den mässform som är mest allmänt bekant. Högmässan firas på söndagar och högtidsdagar. I Göteborg fann prästen Mikael Ringlander att det fanns mycket gemensamt mellan budskapet i mässan och textarna i Eldkvarns musik. I juni 2000 genomfördes en första mässa baserad på texten och musiken som Eldkvarn framfört. Eldkvarn själva spelade en central roll i mässan som genomfördes i Annedalskyrkan.Mässan, som hade temat kärlekns törst, spelades in och är utgiven på CD. Akustiken i kyrkan och Eldkvarns sparsmakade arrangemang ger stundtals ett helt nytt liv åt musiken. Några av höjdpunkterna på CDn är Ett hus på stranden och Nånting måste gå sönder.

Samarbetet mellan Eldkvarn och Mikael Ringlander har fortsatt och resulterat i flera Mässor i Annedalskyrkan. År 2006 var det dags för nästa mässa att ges ut på CD. Temat den här gången var kärlekens låga.Återigen ett antal avskalade och enkla versioner av ett antal av Eldkvarns många låter. I all sin enkelhet blir de till små pärlor och många av låtarna får nytt liv. Några av höjdpunkterna den här gången var Himlen ser och himlen hör, som först spelades in av Peter LeMarc, och Landsortsgrabb.

Nu, hösten 2010, har en tredje mässa landad i skivbutikerna. Jag upptäckte den i förra veckan när jag gjorde ett snabbt besök i en av mina favoritbutiker, Bengas på Drottninggatan. Mitt mål var egentligen ett par andra skivor men jag kunde naturligtvis inte motstå den här tredje mässan.Temat den här gången är Kärlekens väg och här finns två av mina favoriter ur Eldkvarns stora låtkatalog, Alice och Nedför floden. På alla tre skivorna är de religös budskapen ganska nedtonade. Förutom någon enstaka kort sekvens från Mikael Ringlanders predikan är det bara musik. Musiken och texterna får tala sitt eget språk. Även den här gången är arrangemangen enkla och avskalade vilket gör att texterna träder fram lite tydligare än i originalversionerna. Alla tre skivorna är väl värda att lyssna på. De tidigare kan vara lite svåra att få tag på men är du intresserad så kan ett tips vara att söka via butikerna på nätet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0