Tänk ...

... att få gå i skogen en hel dag och sätta ut kontroller. Solen skiner från en klarblå himmel och det är en sån där dag mitt emmellan sommar och höst. Det är liksom höst på förmiddagen och sommar mitt på dagen. Nu i kväll är det tävling på kontrollerna och då är det nog höst igen.


Ut och in

I dag har vi satt ut skärmar till träningen och plockat in svampen vi såg.


Träning 1 september

Vi har haft tre teknikträning i fin terräng. Höstens fjärde träning blir inget undantag. Terrängen på torsdagens träning är för det mesta öppen och lätlöpt. Sikten är god. Det finns dock ett undantag. Alla banor utom den kortaste kommer att göra en liten sväng i brandområdet för den stora Tyrestabranden. Här är sikten mycket god men framkomligheten varierar från mycket god till mycket dålig. Om du läser kartan noga så kan du hitta en bra väg.

Temat för träningen är hållpunkter. För två veckor sen tränade vi också på att orientera med hjälp av hållpunkter. En hållpunkt är ett terrängföremål där du kan bestämma din position. Försök att välja ett terrängförmål som är så unikt som möjligt så att risken för förväxling blir så liten som möjligt. Du kan läsa mer i inlägget om träningen för två veckor sen.



Samling för träningen är utefter Åvavägen. Uppskattningsvis drygt sju kilometer in på Åvavägen från Dalarövägen räknat. Mer hjälp att hitta fram får du via länken http://www.hitta.se/LargeMap.aspx?z=2&mp=%3Cpts%3E%3Cpt%20x%3D%221642142%22%20y%3D%226562620%22%20i%3D%22http%3A//www.hitta.se/images/point.png%22%3E%3Ct%3ESamling%20tr%E4ningen%20den%201%20september%3C/t%3E%3C/pt%3E%3C/pts%3E. Samåk gärna eftersom det är lite begränsat med parkeringsmöjligheter.

Solen är också viktig, eller i alla fall tidpunkten för solens nedgång. På torsdag går solen 19,52. Vi får alltså allt mindre tid i dagsljus. Se till att du startar i tid så att du hinner med den långa banan. Det är terrängen värd.

Tid

Vi diskuterade tid häromdagen. Yngsta tonåringen och jag hävdade att tid inte finns. Det påståendet möte motstånd från hustrun. Vi fortsatte dock att hävda att tid bara är ett mänskligt påhitt för att få lite ordning och reda på tillvaron. Oavsett om tid finns eller inte så har det varit svårt att få just tid till att blogga de senaste dagarna. Kanske har någon undrat om bloggen är på väg att läggas ned, men så är inte fallet. Jag har ambitionen att fortsätta ett tag till.


Ett hus på stranden


Träning 25 augusti

Till att börja med vill jag be om ursäkt för att banorna vid träningen i torsdags hade fel banlängd och att skalorna var fel. Felen berodde på att skalan i kartbasen inte var vad den skulle vara. Felet innebar att banorna var kortare än vad det stod på kontrollbeskrivningen. Om du fortfarande räknar med banlängden på kartan hade du säkert en bra tid på din bana. Jag ska vara mer noggrann till kommande träningar.

Vägval är en viktig del av orientering. Vilken väg du väljer kommer att påverka ditt resultat. När du precis stämplat vid en kontroll och tittar på sträckan mot nästa. Använder du några sekunder till att avgöra hur du ska ta dig dit. På de sekunderna ska du väga in ett antal faktorer. Hur kuperat är det? Hur verkar framkomligheten vara? Finns det några stråk att följa? Verkar orienteringen via hållpunkter svår? Kan jag utnyttja stigar och vägar på delar av sträckan? Hur trött är jag? Ska jag spara kraft till senare på banan? Kan jag utnyttja någon av mina styrkor? Vilka är mina arfarenheter av karta, terräng och banläggning så här långt på banan? Ja, frågorna är många.

Ofta diskuteras vilket vägval som var snabbast och ändå kan det skilja ganska mycket i tid mellan två löpare som tagit i stort sett samma väg. Det viktigaste är inte att slåss om segern på en enskild sträcka utan hur DU tar dig snabbast från en kontroll till en annan. Det kan innebära att du medvetet tar ett vägval där du tappar tid jämfört med andra deltagare men det är den snabbaste och säkraste väg du kan ta.

På träningen på torsdag kommer vi att träna på vägval. Du kommer att ställas inför en bana där det på vissa sträckor finns flera tänkbara vägval och där du kommmer att behöva väga in allt eller en del av frågor här ovanför. Du kommer också att ställas inför sträckor där det kanske bara finns ett givet vägvalsalternativ. Även då är det viktigt att försöka besvara frågorna här ovanför. Just för att träningen ska bli så tävlingslik som möjligt kommer jag den här veckan inte att visa delar av banan i förväg. Däremot visar jag några delar av kartan så att du kan bilda dig en uppfattning om vilka vägvalsproblem som kan bli aktuella. Det kommer också att finnas andra vägvalsproblem som du inte kommer att kunna räkna ut i förväg.







Samling för träningen är ute på Gålö. Vi kommer att springa i ett område som vi inte har tränat i tidigare. Samlingplatsen är därför också ny. Var därför noga med att titta på kartan i den här länken http://www.hitta.se/LargeMap.aspx?z=2&mp=%3Cpts%3E%3Cpt%20x%3D%221640674%22%20y%3D%226554604%22%20i%3D%22http%3A//www.hitta.se/images/point.png%22%3E%3Ct%3ESamling%20f%F6r%20tr%E4ningen%2025%20augusti%3C/t%3E%3C/pt%3E%3C/pts%3E. En liten hjälp på vägen är att det står en ganska hög mast vi samlingsplatsen. Den syns på lite håll.

Tänk också på att vi går mot mörkare tider, hur gärna vi än vill hålla kvar i sommaren. På torsdag går solen ner 20,12. Är det en mulen dag kommer det att vara mörkt i skogen en stund tidigare. Var därför ute i tid och dröj inte kvar vid samlingsplatsen innan du startar. Däremot för du stanna kvar efter träningen och snacka vägval med kompisarna.


Det ...

... är skönt när man kan ha hela flotten för sig själv!


Fler kartor

Nu finns det fler kartor med banor att titta på Lasses digitala kartarkiv. Här kan du gotta dig i bommar och misstag. Kartarkivet finns på http://www.tsarom.se/doma/index.php?user=Lasse+Greilert.


Napp

Det fanns inga nappar i trädet men det stod alldeles intill havet så det kanske hade med fisk att göra. Jag hade inget spö med mig så jag kunde inte testa.


Träning 18 augusti

Hållpunkter är precis vad det låter som. Punkter i terrängen som du kan hålla dig i eller mer rätt punkter i terrängen där du kan bestämma din exakta position. En av nycklarna till att klara av svårare orientering är att kunna orientera via hållpunkter.

Vi har ju tidigare tränat en hel del att orientera efter naturliga ledstänger. Det kan vara höjdsträckningar, sankmarker och så vidare. Ibland finns det inga naturliga ledstänger att följa. Då måste du förlita dig till att orientera från punkt till punkt, det vill säga via hållpunkter. Hållpunkter kan vara av olika karaktär. Det kan vara en tydlig höjd, en större sankmark, en stigförgrening, en brant, en sänka, mellan två höjder, ja kort sagt nästan vad som helst. Det viktiga är att hållpunkten är tydlig och risken för förväxling med ett liknanade föremål i närheten är så liten som möjligt. På kartan här nedanför ser du en del av en av banorna på träning på torsdag. Jag har markerat ett antal hållpunkter med små fyrkanter.



Det finns naturligtvis även andra hållpunkter som fungerar lika bra. När du kommer nära kontrollen är hållpunkten också attackpunkt, det vill säga den sista säkra punkten varifrån du attackerar kontrollen. Exempel på det är sankmarken alldeles öster om kontroll fyra och sankmakren öster om kontroll sex. På träningen på torsdag kommer det också att finnas möjlighet att orientera efter naturliga ledstänger. Den möjligheten finns nästan alltid i den terräng som vi har här i närheten. På torsdag ska du försöka att inte följa dem utan använda dig av hållpunkter i stället. Det tar lite längre tid, men det gör inget. Det är ju träning.

Samlingen är vid Sadelmakartorp och behöver du en vägbeskrivning så hittar du den här http://www.hitta.se/LargeMap.aspx?z=3&mp=%3Cpts%3E%3Cpt%20x%3D%221625276%22%20y%3D%226559220%22%20i%3D%22http%3A//www.hitta.se/images/point.png%22%3E%3Ct%3ESamling%20f%F6r%20tr%E4ningen%20den%2018%20augusti%3C/t%3E%3C/pt%3E%3C/pts%3E. Tänk också på att vi går mot mörkare tider. Solen går ner allt tidigare. I kväll när vädret var mulet var det ganska mörkt redan vid 20,00. Försöka att vara i tid och ge dig ut i skogen så snart du kan. Snacka med de andra kan du göra efteråt.

Kanske ...

... var det tur att vi var ensamma på stranden när vi tränade i torsdags. De som brukar besöka starnden för att bada är säkert inte vana att se den så här.




Bara ...

... att acceptera att jag behöver någon form av synhjälpmedel när jag orienterar. Man ska ju inte skylla ifrån sig men min känsla är att en del av bommarna i skogen beror på att jag inte ser allt på kartan. Min känsla är också att de gånger jag använder luppen som synhjälpmedel går det bättre. Jag är inte bekväm med den, men det är väl bara att vänja sig, och acceptera utvecklingen eller avvecklingen eller vad det är.



Järladubbeln medeldistans 13 augusti 2011

Öppen slutare



En båt passerar i skymningen. Kamerans slutare var öppen i 30 sekunder och båtens lanterna bildare ett streck. I horisonten syns en fyr. Om man tittar riktigt noga kan man se spåren av en grön lanterna.

30 personer ...

... kom till höstens första teknikträning. Alla fick de njuta av den här utsikten.






Revidering

På förmiddagen var jag ute i skogen. Det var precis innan åskan och regnet drog in på allvar. Jag blev lite blöt, men inte farligt. Anledningen till besöket i skogen. var revidering av en karta. Den 31 augusti arrangerar vi en av två regionfinaler i orientering för Stockholms ungdomar. Jag lägger banorna. Terrängen är fin och bitivs lite annorlunda än vad man kanske är van vid. Kartan har några år på nacken och det har hänt en del i skogen. Därför var jag ute för att revidera kartan. Det är mest stigar som försvunnit och kommit till. Jag har ett par gånger kvar att kolla kartan innan den är helt OK. Här nedanför kan du se kartan före och efter revideringen.


Före!

Och efter!

Andra övernattningen

Vi tog det ganska lungt på förmiddagen innan vi lämnade Knappelskär och Lövhagen. Den flrsta etappen gick till Ösmo där vi provianterade lite. Därefter cyklade vi en kort bit till Muskans norra spets där vi åt upp delar av provianten. Därefter trampade vi vidare norrut via Grödby, Västerby, Kungstorp och så vidare. Vi hamnade på grusvägar som blev allt mindre och tvingades öppna grindar i fårstängsel som sett långt bättre dagar. Vi kom i alla fall fram till Sadelmakartorp som planerat. Av någon anledning hade jag fått för mig att vi skulle cykla via Paradiset till Trehörningen för att övernatta i ett vindskydd där. Till Paradiset tog vi oss utan större problem. Därifrån är det bara en lite bit längs Sörmlandsleden till Trehörningen. Med lite god vilja kan man cykla på Sörmlandsleden, men inte med cykelkärra. Svettiga och lite slitna efter att har släpat, lyft och burit cyklar och kärra över stock och sten var det skönt att komma fram till Trehörningen för att bada och tvätta sig. Vindskyddet var upptaget men vi övernattade i Ugglekojan. Det finns säkert många vackra platser men det kan inte finns många som är vackrare än Trehörningen i skymningen. Eller vad tror du...?









Dagen efter fortsatte vi längs Sörmlandsleden, en skogsväg till Tunatortp, Skogs Ekeby, Västerhaninge och sen hemåt.


Träning 11 augusti

Efter några veckors sommarlov är det dags att börja teknikträna igen. Vi kommer att mjukstarta med tre slingor i skärgårdsmiljö. På flera ställen kommer du att ha en fantastisk utsikt över mysingen, Dalarö, Ornö och andra delar av Stockholms södra skärgård. De tre slingorna du ska springa finns på Gålö. Gemensamt för de tre slingorna är att att de flesta kontrollerna ligger i sluttningar. Du måste alltså fundera över hur du ska ta kontrollerna. Uppifrån, nerifrån eller från sidan? Ibland har du inget val men ibland måste du besluta dig. Här kan du se en del av en av slingorna.



Här nedanför ser du en karta som vissar på var du kan parkera din bil och vägen till start och mål. TÄNK PÅ ATT PARKERINGEN ÄR AVGIFTSBELAGD. P-AVGIFTEN BETALAR DU I NORRA DELEN AV PARKERINGEN.



Om du vill kan du se en annan typ av vägbeskrivning till parkeringen här http://www.hitta.se/LargeMap.aspx?z=2&mp=%3Cpts%3E%3Cpt%20x%3D%221644142%22%20y%3D%226555040%22%20i%3D%22http%3A//www.hitta.se/images/point.png%22%3E%3Ct%3EParkera%20h%E4r%21%20Gl%F6m%20inte%20att%20betala%20P-avgften%21%3C/t%3E%3C/pt%3E%3C/pts%3E och en annan typ av väg beskrivning till start och mål här http://www.hitta.se/LargeMap.aspx?z=2&mp=%3Cpts%3E%3Cpt%20x%3D%221644668%22%20y%3D%226554956%22%20i%3D%22http%3A//www.hitta.se/images/point.png%22%3E%3Ct%3EH%E4r%20%E4r%20start%20och%20m%E5l%21%3C/t%3E%3C/pt%3E%3C/pts%3E.

Till sist ett litet tips! Det är minst 20 grader i vattnet så det går alldeles utmärkt att bada i havet efter träningen. Du kan välja att bad från strand eller från klippor. Ta gärna med dig något att äta efter badet. Det finns en enkel grillplats för den som vill grilla. Vi kommer dock inte att fixa något gemensamt.

Första övernattningen

gjorde vi vid Knappelskär, Lövhagen, Nynäshamn. En fantastisk plats där man kan bada från klippor eller från någon av de två stenstränderna. Varmt i vattnet och höga vågor var det.












Klart ...

... för ett par dagars cykelsemester på Södertörn. Bilder kommer när vi är hemma igen.


Flygplan ...

... var ganska vanligt när jag var yngre. Ganska ofta kom flyg från F 18 på Tullinge farande över huset där jag bodde. Det var Flygande tunnan, Lansen, Draken och Viggen. Sen F 18 lades ned har det inte varit så vanligt.  Därför blev jag lite överraskad i förrgår när två Jas-plan plötsligt dök upp och flög rakt över oss. Samma (o)ljud nu som då.


Båtar ...

... kan man kolla på från stranden.










En dag på stranden








Efter ...

... en tid på en plats där det mobila bredbandet inte ville vara med och dessutom två heldagar på Stockholms Stadion är jag nu tillbaka igen. Här är några bilder från de senaste dagarna som en liten uppdatering.












RSS 2.0