It´s good to be king

Efter tjugo år frånvaro från europeiska och svenska scener var de så tillbaka, Tom Petty & the Heartbreakers. Senast jag såg dem var 1987 då de agerade både förband och kompband på Bob Dylans världsturne. Minnet från Johanneshovs isstadion den gången var att förbandet var minst lika bra som huvudattraktionen. I torsdags stod Tom Petty & the Heartbreakers på scen i ett fullsatt Globen.


Bilden hämtad från TomPetty.com

Bandmedlemmarna har spelat tillsammans mer eller mindre sen 1970-talet och de vet var de har varandra. Kritikerna hävdar att det inte skett någon särskild förnyelse sen dess. Samtidigt är det det som vi som är där vill ha. Vi gillar musiken precis som den är, en ganska enkel och rak rockmusik. Det svänger ordentligt och på scenen verkar de har roligt och det räcker långt. En lång rad välkända låtar radas upp som I Won´t Back Down, Handle with Care, Free Fallinn´, Learning to Fly och Refugee. I It´s good to be king tänjer de och stretchar ut låten på ett sätt som ger den ett nytt liv. I orginalversionen är det en ganska vanlig rockballad här blir den tung och med en lång gitarrduell mellan Tom Petty och förstegittaristen Mike Campbell.





Som första extranummer bjuder de på Mary Jane`s last dance. Även den i en tung version med mycket gitarr. Vill du få ett smakprov av den låten från en tidigare spelning på turnen finns det ett Youtubeklipp här. Koncerten avslutas med American Girl och när sista tonen klingar ut är det bara att hoppas att det inte tar tjugo år till nästa Sverigebesök. Då får Facebookgruppen Bring Tom Petty back to Europe bli aktiv igen.

Vill du lyssna mer på Tom Petty & the Heartbreakers är miniboxen  The Live Anthology bra. Här finns 48 liveinspelningar från 1980 till 2007.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0