Tiomila

Här är lite bilder från Tiomilas ungdomstävling.
















Alltid roligt

För några år sen var vi i klubben på en tävlingsresa till Sundsvall. Som ofta när klubben ordnar en gemensam resa blir det blandade åldrar som åker iväg. Det var allt från klubbens elitlöpare till både äldre och yngre löpare. Vi bodde alla i en stugby någon mil norr om Sundsvall och en kväll grillade vi tillsammans nere vid älvstranden. På en resa av det här slaget umgås man lite mer med klubbkompisarna än vanligt. Man har ju liksom mer tid och man har inte så bråttom hem efter tävlingen. Jag försökte ta mig tid att prata lite extra med några av de yngre klubbkompisarna. Som ledare har man ju lärt sig att man ska vara pedagogisk och inte bara fråga hur det har gått utan också fråga om man haft roligt. Därför ställde jag just den frågan till H 10-löparen. Hade du roligt i dag? Han tittade en lång stund på mig med en blick som sa att är du inte riktig i huvudet. Sen svarade han; Ja, orientering är alltid roligt! Där fick jag! För visst är det så att orientering alltid är roligt oavsett hur vi lyckas genomföra vårt lopp. Annars skulle vi ju inte träna och tävla så mycket som många av oss gör.

Här är några bilder som får illustrera att orientering alltid är roligt.








Alla banor klara

Nu är alla banor klara. Nu i kväll har jag gått igenom alla banor för både stafetttävlingen och medeldistanstävlingen. Jag har klipp alla kontrollringar där det behövs och jag har klippt alla sammanbindsningslinjer där det behövs. Jag har gått igenom alla kontroller en gång till för allt i kontrollbeskrivningen ska vara korrekt. Jag har placerat alla kontrollsiffror så att de stör bansträckningen så lite som möjligt. Jag har också placerat kontrollbeskrivningen så att den kommer att ligga på ett bra ställe. Jag har också gjort ett förslag till utsnitt som fungerar för både stafetten och medeldistansen. Nu är allt klart att skickas iväg för utskrift.



Här är ett exempel på en av banorna som kommer att användas och den här gången är det faktiskt så. Jag luras inte. Här kan du se de klipta ringarna och linjerna. Där de är klippta finns det något karttecken som kan vara viktigt för att kunna ta kontrollen utan problem.

I går var jag ut och sprang i området. Bland annat kollade jag några av stigarna där de yngsta deltagarna ska springa. de gallringar som gjordes för ett tag sen berör delvis deras banor. Visst ligger det lite rester från gallringarna på stigarna men det kommer inte att bli några större problem. Det var mycket fint i skogen. I vissa terrängpartier kommer det att gå mycket fort, troligen ner mot fem minuter per kilometer. Men då gäller det förståss att inte göra några misstag. 

Kartan klar

Nu pågår de sista förberedelserna inför tävlingarna den 7 och 8 maj. Kartan är klar och in i det sista har det varit förändringar. Här är två utsnitt ur kartan som visar på några av förändringarna. Den första kartan visar hur det såg ut fram till för en dryg månad sen och den andra kartan visar hur det ser ut i dag. Förhoppningsvis ser det ut på samma sätt den 7 och 8 maj.






Träning 28 april

Efter en veckas teknikträningsuppehåll på grund av påskhelgen är det dags igen. Precis som för två veckor sen är det Tiomilaträning på programmet, närmare bestämt stafetträning. Exakt hur det går till får du veta på plats på torsdag.



Det här är en liten bit av kartan men just den här biten kommer vi inte att springa på. Samlingen är vid tennisbanan vid Gladö. Länk till vägvisning hittar du här http://www.hitta.se/LargeMap.aspx?z=3&mp=%3Cpts%3E%3Cpt%20x%3D%221624000%22%20y%3D%226565572%22%20i%3D%22http%3A//www.hitta.se/images/point.png%22%3E%3Ct%3ESamling%2028%20april%202011%3C/t%3E%3C/pt%3E%3C/pts%3E.

Blandat

Här är lite blandade bilder från påskdagen 2011. En ledig dag utan några inbokade aktiviteter. Sommarvärme med 20 grader i skuggan och klarblå himmel. En svag vind ger lite svalka. Det är fyra månder från julafton och åtta till nästa.


















På fel plats

I dag har jag varit med om något som jag inte upplevt tidigare. Jag har orienterat sen 1975 och varit med om en hel del men inte detta. Dagen startade som vanligt och på väg ut till tävlingen var allt okej. Ute på tävlingsarenan märktes inget särskilt. Jag startade först och var tidig vid starten. Den låg vid ett vägslut och solen sken ner i den lilla gläntan. Det blev dags för start och jag sprang iväg mot startpunkten och förbi den. Efter drygt hundra meter kom jag ut på ett hygge precis som planerat, fast var det inte lite för stort? Och var fanns sankmarken. Sakta men säkert smög sig den där känsla på att man inte riktigt har koll på läget. Jag fortsatte ändå framåt eftersom riktningen var bra. Kanske var hygget nytt och större. Plötsligt står jag vid ett hus! Då förstår jag vad som hänt. Jag är på rätt ställe men ändå inte. Det är startplatsen som är felplacerad. Den ligger på fel stig. När jag förstår det stämmer allt mycket bättre. Resten av banan stämde allt bra. Några resultat finns inte ännu så jag vet inte om klassen blev godkänd eller inte.


Långfredagsorientering

Lite bilder från IK Drans tävling längfredagen 2011.












Nyfödd

I dag har vi varit en sväng på Österöö fårfarm, www.ostroofarfarm.com. Där fanns det massor av nyfödda lamm.







Utanför fårhuset fanns det massor av nyfödda blommor.




Påskledig


Ingen träning på torsdag

För första gången sen i början av januari är det lediga dagar i den vanliga arbetsveckan. Påsken ligger ovanligt sent i år och då blir tiden mellan ledigheterna lång. Vi är alltså inne i påskveckan. På torsdag är det skärtorsdag och det betyder att det inte är någon organiserad träning på torsdag. Du får naturligtvis träna på egen hand. Kanske ska du också tävla under påskhelgen. På många håll i landet finns det tävlingar att vara med på.

För egen del kommer jag att åka till Halland för att träffa släktingar och för att orientera. Kanske kommer det någon rapport med bilder och kartor från någon av tävlingarna. Det kanske också kommer andra bilder. Jag hoppas att vädret blir fint och att det blir lite tid för en och annan fotoutflykt.






Premiär

I dag var det premiär för tävlingssäsongen, i alla fall för min del. Det kunde inte ha varit bättre. Sol, tussilago, blåsippor, vitsippor, huggormar och en massa andra vårtecken. Lägg till rivmärken på ben och armar och ett par bommar. Orienteringssäsongen är startad.



Det var också premiär för en helt ny klubbdräkt. I år är det rally som gäller.




Tiomilaträning



Träning i kväll alldeles utanför det område som är avlyst för Tiomila. Till 99,9 % var det snöfritt. Det kanske är svårt att se på kartan men det blev några bommar. Jag skyller på att snitslarna var nedrivna vid de kontrollerna. Å andra sidan brukar jag predika att man inte ska leta efter skärmen utan orientera fram till rätt punkt. Tänk om man kunde leva som man lär.

Full fart


Arenanamn

I dagens DN kunde man läsa om namn på olika idrottsarenor. Den senaste i raden är ju Guldfågeln Arena i Kalmar som invigdes i går när Kalmar möte Djurgården. Yterligare tolv arenor presenterades. Det var bland annat Färs och Frosta Sparbank Arena, Starke Arvid Arena, Pontushallen, Läkerol Arena och Coop Arena. Nu ska det vara Arena men förr dög det bra med Vallen.

Det här med arena har smittat av sig även på orientering. För pratade vi om TC. Det var kanske inte så enkelt för alla att förstå att det betyder tävlingscentrum. Numera ska det heta arena även för den minsta tävlingen. Det får mig att fundera på vad vi ska kalla arenan där tävlingarna den 7:e och 8:e maj ska avgöras. Vad jag vet har vi ingen sponsor som kan ge namn åt arenan. Jag vet inte heller vad markägaren heter, annars skulle ju det kunna vara en idé, typ Andersson Arena. Man skulle ju kunna tänka sig ett namn med geografisk koppling. Då skulle det bli Hammarby Arena. Nja, kanske ändå inte. Vaför skulle vi uppkalla arenan efter ett fotbollslag när de själva inte gör den kopplingen. Nåja så här ser den i alla fall ut.


Träning 14 april

Nu är det inte mycket snö kvar i skogen. Därför kan du se fram emot en fin tur i skogen. Just nu är det nästan som finast i skogen. Fortfarande är det inga löv på träden och eftersom snön nyss försvunnit ligger gräs, ljung och annan vegetation platt till marken.

Temat på torsdag är Tiomila. Träningen genomförs på samma karta som Tiomila avgörs om några veckor. Terrängen påminner till en del om det som väntar på Tiomila men det finns naturligtvis skillnader. Träningen är upplagd som ett antal slingor. Det kommer att finnas alternativ för de som inte vill springa så långt och för de som vill springa lite längre. Jag tycker att du kan passa på att springa lite längre bana och på så sätt utnyttja träningen effektivt. Solen går ner 20,03 så du har gott om tid att träna innan det blir för mörkt.



Samlingen är längs väg 257 mellan Uringe och Rosenhill. Om du klickar på länken hittar du en karta med beskrivning, http://www.hitta.se/LargeMap.aspx?z=4&mp=%3Cpts%3E%3Cpt%20x%3D%221616644%22%20y%3D%226557984%22%20i%3D%22http%3A//www.hitta.se/images/point.png%22%3E%3Ct%3ESamling%2014%20april%3C/t%3E%3C/pt%3E%3C/pts%3E.

Snöläget

I dag har jag provlöpt H 21 E inför medeldistansen 8 maj. Det är en sak att springa runt och märka upp kontroller men man får en helt annan känsla både för terräng och banor när man springer en hel bana. Jag tror att deltagarna kommer att uppleva både teräng och banor mycket positivt. Både terrängen och banorna är omväxlande. Banorna går fram i traditionell södertörnsterräng med hällmarker och bitvis många detaljer. Här gäller det att vara noga om hålla i kartläsningen. Banorna går också fram i mer detaljfattig och flack terräng där det går att spring riktigt fort men det gäller också att vara noga med riktningen annars kan man komma snett. Det kan se enkelt ut men man ska aldrig underskatta svårigheten på en orienteringsbana.

Nästan all snö är borta. Längs banan jag sprang är det uppskattningsvis 97 procent barmark. Det är fortfarandeganska blött på sina ställen. Jag tror också att det finns några områden där snön kommer att ligga någon vecka till. På arenan är det torrt och fint med något enstaka undantag. Jag skulle inte tvecka att köra ut bilen på ängen.

Som ytterligare tecken på att våren är här hörde vi tranorna komma flygande. Blåsipporna blommade för fullt i en sydsluttning. Tre nässelfjärilar landade alldeles intill och på väg till startplatsen ringlade en snok över stigen. Den låg och solade men blev nog störd när vi kom springande.


Templet

Jag befinner mig just nu i Örnsköldsvik i tjänsten. Från mitt hotellfönster blickar jag ut över en stor byggnad märkt Fjällräven. Där inne pågår just nu den sista och avgörande matchen i kvalserien mellan MODO och Södertälje. Det är i underkant att påstå att hela staden präglas av matchen. När jag checkade in på hotellet pratades det om matchen. I området mellan hotellet och arenan är det bilar, bilar och åter bilar.



Jag var ute på stan för att äta lite mat. Det var inga problem att få ett bord på restaurangen och det var nästan öde på stan. En kvinna promenerade med en hund på en av gatorna. Stadsbussarna körde runt med någon enstaka passagerare ombord. En äldre man gick runt på gatorna och predikade om begravningsgudstjänst med MODO borta i templet. Kanske var det stadens pessimist eller så hör han hemma i Södertälje. Snart är matchen över. Från mitt hotellfönster kan jag säkert se alla de som är på väg hemåt för att sörja eller för att fira på stan. Stämningen kommer säkert att ge en antydan om hur matchen slutade. Ännu är det dock lungt på gatan nedanför.

Nästan barmark

I kväll har vi haft träning, som vanligt på torsdagarna. Det känns skönt att kunna konstatera att det blir allt mindre med snö i skogen. Nu börjar till och med norrsluttningarna bli bara. Där det är mest snö kvar är områden med tätare skog där solen inte kommer åt. Det känns också kallare när man kommer in i de områdena. Om någon vecka är nog snön borta här också.


Stor och liten

Vi har haft en lite kämpig vinter i familjen. I början av februari kunde du som följer bloggen läsa om äldsta sonens lungkolapps. Det har gått bra och han är helt återställd. I värsta fall kan det hända igen, men det är allt. Det blev en hel del sjukhus besök innan han kunde friskförklaras. Han kommer aldrig att kunna dyka med syrgastuber, men det har egentligen aldrig varit aktuellt.

För två veckor sen fick dottern diagnosen Ulcerös kolit. Det är en kronisk inflamatorisk tarmsjukdom. Hon har haft problem från och till under det senaste året men de senaste månaderna har det blivit värre. Hon har tagit ett antal prover och för två veckor sen gjordes en undersökning av tarmen. Halva tjocktarmen var sårig och behövde behandlas. Läkaren skrev ut recept på medicin som vi direkt åkte för att hämta. Det var två olika mediciner. Nu hade man bara lite av det ena medan det andra var beställningsvara. Någon dag senare fanns den andra medicinen på apoteket.



När man tänker på medicin som man hämtar ut på ett apotek har man, i alla fall jag, en förutfattad mening om hur det ser ut och hur stor förpackningen är. Det hade även kvinnan som hjälpte oss. Hon hittade nämligen inte medicinen. Den stod inte på hyllan där all medicin som är beställd ska stå. jag ska titta en gång till, sa hon och försvann igen. Efter en stund kom hon tillbaka med en av de största papperskassar jag har sett. I den fanns medicinen. Ett antal stora förpackningar. På bilden ovanför kan du se hur stor den var. Som en jämförelse finns en av de större temuggarna som vi har. Så är det när man har förutfattade meningar om saker och ting.

För dottern har nu en livslång behandling börjat. Just nu handlar det om att häva ett akut läge. Om en dryg månad blir det fler läkarbesök och kontroller för att påbörja den fortsatta behandlingen. Vad det blir får vi se då. Vad det än blir kommer vi inte att bli överraskade över stora förpackningar.

Inget ont som inte har något gott med sig. Äldsta sonen jobbade snabbt ihop till frikort och dottern är snart där. Hon tränar på och ser positivt på framtiden. Nu vet hon ju svaret på varför hon inte orkat träna alla gånger. Nu finns det hopp om att det ska bli bättre.

Provlöpning

Kanske är det lite att ta i och kalla det provlöpning. Det var jag och hustrun som sprang på ett antal kontroller. Syftet var att kolla att rätt kodsiffra sitter vid rätt kontroll. Jag hade gjort fem slingor som vi delade upp mellan oss och sprang. Det var alltså inga riktiga tävlingsbanor som vi sprang.





Det var två dagar sen jag var i området. På de här två dagarna har mycket snö försvunnit. I dag gick det att springa på barmark långa stunder. Men på norrsidorna och i tätare skog ligger det fortfarande mycket snö kvar. Fortsätter det att vara varm kommer nog snön att vara bort om ett par veckor.

Genom att springa banor på kontrollerna får man en känsla av hur det kommer att bli när det är dags för tävling. Jag tror att du som kommer att vara med och tävla kommer att uppleva terrängen som mycket fin och omväxlande. Det är öppet och fint för det mesta och det är lätt att ta sig fram. När man springer får man en känsla av att det är ganska lätt men orientering är aldrig lätt. Det värsta man kan göra är att underskatta svårigheterna. Jag är säker på att det kommer att göras misstag och jag är också säker på att några kommer att göra näst intill perfekta lopp. DU bestämmer hur det kommer att gå för dig.

Träning 7 april

Det är nu dags för att flytta ut teknikträningen i skogen på riktigt. Vi har nu under de senaste fyra torsdagarna sprungit poängorientering. Banorna har gått fram längs vägar, gångbanor, upptrampade stigar och en del i obanad terräng. Det har blivit en del snöpulsning. På torsdag blir det den första riktiga teknikträningen.

Det är fortfarande en del snö kvar i skogen. Nu är det dock plusgrader även på natten så snön smälter dygnet runt. Dessutom ska det ju bli varmare om några dagar. Förhoppningsvis är det ännu mera barmark på torsdag. Jag tror ändå att du ska vara beredd på en del snö och framför allt en hel del vatten.



Träningen på torsdag består av vanliga banor. Vi kommer inte att träna något speciellt moment. Nu i början av säsongen handlar det om att komma igång och bli vän med kartan. Om man inte har hållit i en karta på hela vintern är det ganska vanligt att det blir en del misstag i början av vårsäsongen. I andra sammanhang kallas det för ringrost. Du ska försöka att orientera som vanligt, det vill säga vara noga med planeringen. Det är viktigt att du har en bra plan för hur du ska lösa orienteringsproblemet. Det är sen viktigt att du försöker hålla dig till planen så mycket som möjligt. Var extra noga med att hålla riktningarna. Om man är lite ovan så här i början av säsongen är det inte helt ovanligt att man tappar fokus och slarvar med exempelvis kompassriktningar.

På kartan här ovanför kan du se några exempel på sträckor som förekommer på träningen. Som du ser är det mycket stigar. Försök att låta bli att springa på stigarna. Träningen får större effekt om du försöker orientera i terrängen. Försök att hitta tillbaka till alla viktiga tekniker som du använder när du orienterar. Tänk på att välja en bra attackpunkt innan du tar kontrollen. Attackpunkten ska vara en säker och tydlig punkt så nära kontrollen som möjligt. Tänk på att förenkla orienteringen genom att försöka se de stora och tydliga terrängföremålen. Beroende på hur situationen ser ut kan du följa dem eller orientera mot dem.

Samlingen är vid Riddartorp klockan 18,00. Försök att vara i tid eftersom du då har mera tid i skogen. Solen går ner 19,46 så du har ganska gott om tid på dig. Är det mulet väder kan det bli lite mörkt i skogen en stund efter 19.

Allt markerat

I dag blev det drygt två timmar i skogen. Det är fortfarande mycket snö kvar i skogen på sina håll. Det börjar också bli mycket vatten. Snön är inte hård längre utan man sjunker ner hela tiden. Snön är blöt och det är inte ovanligt med vatten under snön. Kallt om fötterna var det.

Alla kontroller är nu markerade. Med något undantag stämde det bra kring alla kontroller. Jag kunde använda alla punkter som jag tänkt mig utom en.



Den här kontrollen är radiokontroll på stafetten. Det är sänkan, nedre delen. Jag hade egentligen tänkt mig uppe i sänkan men granen står i vägen. Hade jag valt att sätta kontrollen ovanför granen hade det kunna bli trångt. Man är tvungen att hoppa ned i sänkan. När man har gjort det måste man tillbaka samma väg. Om det kommer tio löpare samtidigt blir det trångt. Därför får skärmen sitta i nedre delen där det är gott om plats.



Jag har också fått koll på gallingarna. Det var betydligt större område än jag såg förra helgen. Det område som är gallrat utgör ungefär 15 procent av området där medeldistansen och stafetten kommer att avgöras. Nu är det ingen större fara eftersom det inte sitter så många kontroller i det gallrade området. De områden som gallrats är tätare skog där sikten nu är betydligt bättre. Framkomligheten är dock försämrad. Kanske hinner man köra ut en del timmer ur området. Riset kommer nog att ligga kvar.



Men du kan vara lugn. Det finns fortfarande gott om fin terräng kvar att springa i, eller vad sägs om det här. Så här ser det ut i området där alla första kontroller ligger. Öppna och fina berghäller med mossa och gles tallskog. Här finns också många små höjder, branter, stenar och en och annan liten sankmark. Inte så överrskande egentligen. Så här ser det ut på Södertörn när det är som bäst.

En hjälpande hand

Jag försöker hjälpa våren lite på traven. Snart kanske man kan se hela gräsmattan för första gången sen mitten av november.


Utlovade bilder

I onsdags var jag och fotograferade inomhusorientering. Jag presenterade också några bilder under rubriken Fort och fel. Jag lovade också att presentera en länk till fler bilder. Klicka på länken så kommer du till albumet. http://www.cig.canon-europe.com/p?p=FtmwpEDc4RB Vill du beställa någon bild så skicka ett mail till [email protected].




RSS 2.0