Växtkraft

Det krävs mycket kraft för att klamra sig fast på en klippkant där berget stupar minst 40 meter ner i havet.




Högklint 25 oktober 2010

Fönstret


Visby 25 oktober 2010

Meeting for courseplanners

Last night I attended in a meeting with the people that will plan courses for the Nordic Junior Meeting. We agreed on how the area should be used to best effect. The same competition venue will be used for three races so we had to plan the courses so that runners run as little as possible in the same place. One person is working hard to draw the map. Just over half of the map is complete. I have not been on it yet but it looks good. Here you can see some of the old map. This particular area is just outside the contest area and is fairly typical of how it looks. There are also some areas that have a completely different character.


Banläggarmöte

I går kväll träffades de personer som kommer att lägga banorna till Nordic Junior Meeting. Vi kom överens om hur området ska användas på bästa sätt. Eftersom samma tävlingsarena ska användas för tre tävlingar gäller det att planera banorna så att löparna springer så lite som möjligt på samma ställe. Just nu pågår kartritningen för fullt. Drygt hälften av kartan är klar. Jag har inte varit ute på den ännu men det ser bra ut. Här kan du se en del av den gamla kartan. Just det här området ligger precis utanför tävlingsområdet och är ganska typiskt för hur det ser ut. Det finns dock några områden som har en helt annan karaktär.


Visby i oktober 2010








Träning 28 oktober

Förra veckan var det bara sju stycken tappra orienterare som jagade kontroller i skogen. Det finns plats för fler och jag hoppas att du har möjlighet att vara med. På torsdag är det dags för den andra av fyra poängorienteringar. Poängorientering är en orientering där du samlar poäng. Varje kontroll är värd fem poäng. Totalt finns det 18 kontroller och du får ta dem i valfri ordning. Starten sker gemensamt för alla som ska vara med så det är viktigt att du är på plats vid 18,00 så att starten kan gå så snart som möjligt. Du har 70 minuter på dig att ta alla kontroller och du har då samlat ihop 90 poäng. Den som är snabbast tillbaka vinner. För de som tar färre kontroller gäller i första hand antal poäng och i andra hand tiden. Ingen kan alltså placera sig före den som tar 90 poäng oavsett hur snabbt man tar sina kontroller. Eftersom det är fyra omgångar kommer resultaten att läggas ihop och slutsegrare är den som samlar flest poäng på kortast tid. Här nedanför kan du se samlingsplatsen och några av de 18 kontrollerna.



Samlingen är vid Åbyskolan, fd Nytorpsskolan, i Västerhaninge. Vill du ha hjälp med vägbeskrivningen så klickar du bara på länken http://maps.google.se/maps?f=q&source=s_q&hl=sv&geocode=&q=%C3%85byskolan,+Haninge&sll=59.811685,18.555908&sspn=2.453202,10.777588&ie=UTF8&hq=%C3%85byskolan,&hnear=Haninge,+Stockholms+L%C3%A4n&ll=59.13465,18.106756&spn=0.009225,0.0421&z=15.

Helg utan älg, dag 2

Den första dagen av Helg utan älg bjöd på mulet väder och en del regn. Den andra dagen bjöd på ännu mulnare och ännu mera regn. Det var ganska, för att inte säga väldigt, blött i skogen. Vatten halvvägs till knäna var inte helt ovanligt. Det var ingen idé att ta fram kameran på tävlingen. Det var bäst att låta den ligga så torrt som möjligt. Efter tävlingen gjorde vi en liten utflykt. Då fick vi äntligen se solen. Det var på lite håll men jag fick i alla fall med den på bild.


Helg utan älg, dag 1

I dag har vi sprungit den första delen av Helg utan älg. Tävlingen är en av de Gotländska orienteringstraditionerna. I år var det kanske inte det bästa orienteringsområdet som bjöds men det var helt OK. En hel del gröna områden, tät skog, var det. Det gick bra att ta sig igenom eller runda om man ville. Själv bommade jag en kontroll ganska mycket. Det var en kort sträcka där bästa tiden borde ligga under en minut. Nu var det 1,05 och det av löparen som kom sist i tävlingen. Själv hade jag 5,44 på just den sträckan. Jag fick inte ihop karta och terräng och det var flera som hade långa tider. Nu efter tävlingen ryktas det till och med att kontrollen satt fel. Jag är inte säker men det är inte helt otroligt. Här kan du se en del av min bana i dag. Kontrollen jag missade fanns på en tidigare del av banan.


Visby hamn

Vi lämnade snön på fastlandet och åkte till Gotland. Här var det barmark, höstsol och ganska blåsigt. Vi hade bokat in oss på ett vandrarhem men det hade blivit dubbelbokat så nu bor vi på hotell istället och det till samma pris som vandrarhemmet. Det innebär att vi går upp och äter frukost utan att fixa den själv. Vi bor i rummet innanför fönstret på nedre våningen.



Hotellet ligger alldeles intill hamnen i Visby och heter helt naturligt Hamnhotellet. Jag har bott här två gånger tidigare. Första gången gick brandlarmet vid tvåtiden på natten. Som tur var brann det inte. Troligen var det någon som rökt i entrén. Vi får hoppas att vi får sova ostört hela natten den här gången.


Upp och ner





Ibland är det lite kul att leka med bilderna. Här är det samma bild två gånger men den ena är vänd upp och ner. Det är nästan svårt att se vilken som är rätt. Källtorpssjön låg spegelblank och Nackamasterna speglades i vattenytan.

The conditions are clear

Now it is clear how the Nordic Junior Meeting, the competition that replacing the Nordic Championships in 2011, will look like. Thursday, May 5, it is a sprint race, whith the Sprint championchip for Stockholm. Friday, May 6th is the middle distance race and probably also a public event on the same courses. Saturday, May 7, it is a long distance race with Silva Junior Cup and an audience contest. On Sunday 8 May, it is a mixed relay where even district and club teams are welcome to participate. The team must include four runners from the class M 20, W 20, W 18 and M 18. Winningtime on each leg will be 40 minutes. There will also be a public contest over middle distance. A few day ago I was out in the woods to become more familiar with the terrain. Here are some pictures.





Now the course setting work begin in earnest. I will be responsible for the relay.


Förutsättningarna är klara

Nu är det klart hur Nordic Junior Meeting, tävlingarna som ersätter de nordiska mästerskapen 2011, kommer att se ut. Torsdag den 5 maj är det en sprinttävling och samtidigt Sprint-DM för Stockholm. Fredag den 6 maj är det en medledistanstävling och troligen även en publiktävling på samma banor. Lördag den 7 maj är det en långdistanstävling med Silva Junior Cup samt en publiktävling. Som avslutning på söndagen den 8 maj är det en mixstafett där även distrikts- och klubblag är välkomna att vara med. I laget ska det ingå fyra löpare från klasserna H 20, D 20, D 18 och H18. Segrartiden på respektive sträcka kommer att vara 40 minuter. Samtidigt kommer det att arrangeras en publiktävling över medeldistans. För några dager sen var jag ute i skogen för att bli mer bekant med terrängen. Här är några bilder.







Nu kan banläggningsarbetet börja på allvar. Jag kommer att ansvara för stafettbanorna.

Träning 21 oktober

Nu går teknikträningen in i en ny fas. Det är nu mörkt när vi ska träna. På torsdag går solen ner 17,25. Du bör redan nu planera för att ladda lampan så att du har ljus när du ska springa. Själva teknikträningen byter också skepnad. Det är nu dags för fyra omgångar med poängorientering.Här följer en del information om regler och förutsättningar för poängorienteringarna.

Poängorientering är en orientering där du samlar poäng. Varje kontroll är värd fem poäng. Totalt finns det 18 kontroller och du får ta dem i valfri ordning. Starten sker gemensamt för alla som ska vara med så det är viktigt att du är på plats vid 18,00 så att starten kan gå så snart som möjligt. Du har 70 minuter på dig att ta alla kontroller och du har då samlat ihop 90 poäng. Den som är snabbast tillbaka vinner. för de som tar färre kontroller gäller i första hand antal poäng och i andra hand tiden. Ingen kan alltså placera sig före den som tar 90 poäng oavsett hur snabbt man tar sina kontroller. Eftersom det är fyra omgångar kommer resultaten att läggas ihop och slutsegrare är den som samlar flest poäng på kortast tid.



Här ovanför kan du se tre av de 18 kontrollerna. Du får alltså ta dem i vilken ordning du vill. De som ska ta alla kontroller måste passera Dalarövägen. Du måste vara mycket försiktigt när du passerar vägen. Bilarna har ofta ganska hög hastighet. Se dig för flera gånger innan du passerar. Om du har möjlighet så använd gärna tunneln. Om du väljer att springa längs vägen så tänk på att följa trafikreglerna, det vill säga spring på vänster sida så att du möter bilarna.

Samlingen är vid Torvalla spårcentral. Åker du bil kan du parkera vid Tennishallen vid Torvalla IP och sen gå några hundra meter till spårcentralen. Har du möjlighet att cykla kan du parkera din cykel vid starten.

Mera höstglöd

Även i dag har jag varit ute och fotat lite. Den här gången tog jag fram kameran vid Hellasgården. Det var klart och kallt med flera minusgrader. Vattnet på Källtorpssjön är fortfarande varmt vilket gör att det stiger ånga ut sjön. Den låg nästan spegelblank. Jag har testat stt vända några av bilderna upp och ned och det är nästan svårt att se någon skillnad.








Höstglöd

Jag har varit ute på en liten kort fotoexpedition med mellersta tonåringen som skulle ta bilder till en fotouppgift i skolan. Om några veckor ska de ha utställning på temat Konst(igt). Jag hade med mig kameran och tog några bilder i det klara och kalla vädret. Just nu finns det många färger att fånga på bild, speciellt en dag som denna med sol och blå himmel. Här är några av bilderna tagna i närheten av Österhaninge kyrka.






Laddar

Om en vecka är det dags för en liten resa, närmare bestämt en båtresa. Då är det Gotland och Helg utan älg som väntar. Det är bara att hoppas på fint höstväder så att vi kan grilla korv på någon öde strand.



Just den här bilden tog jag vid en liknanade resa 2006. Då var vädret inte det bästa men som tur var fanns en grotta där vi grillade vår korv. Någon kanske tycker att stranden verkar bekant. Då var du säkert med på 3-dagars på Gotland i somras. Målet var beläget på ängen mitt i bild. Då var vädret bättre. Sol och drygt 30 grader i skuggan.

Nu börjar förberedelserna inomhus

Utesäsongen är slut och nu har förberedelserna inomhus börjat. Det är fortfarande nästan två månader kvar tills inomhussäsongen startar. Det är ännu lite längre tills de viktiga tävlingarna blir aktuella. Även om man tränar hårt måste man ha roligt på träningen.




25-manna och markslitage, del 2

Minns du den här bilden.



Den togs en vecka efter 25-manna förra året. För en dryg vecka sen skrev jag lite om markslitaget på 25-manna och visade bilder på hur det såg ut nu ett år efter tävlingen. Just den här bilden var tagen på väg från de näst sista kontrollerna till den sista kontrollen. Precis i den övre kantan på 9 i 95. Jag var lite bekymrad över att mossan slitits bort från berget.



Nu har jag slutat vara bekymrad. Jag har inte ett dugg dåligt samvete för vad vi orienterare eventuellt lämnar för spår efter oss. I helgen hörde jag rykten om nya avverkningar i skogen där 25-manna avgjordes förra året. I kväll, precis innan solen gick ner, var jag ute och kollade om ryktena var sanna. Ja de var de. Två stora nya hyggen på platser där skogen är som allra finast. Man blir lite ledsen i ögat. Ett ställe där det nu ligger timmer och kvistar huller om buller är där bilden här ovanför är tagen. Jag kan alltså konstatera att nu ett år efter tävlingen syns inte ett spår av orienterarna! Jag kan inte låta bli att fundera över vad som hänt med nyckelbiotoperna som vi skulle vara lite extra rädda om. Jag har lagt in de nya hyggena på en karta så att du kan se hur det ser ut. Gränserna är inte exakta men de stämmer ganska bra med verkligheten. Det är de två norra hyggena som är nya.



Det södra hygget var det som gjordes veckorna innan 25-manna förra året. På ett år har en hel del skog försvunnit.

Ingen träning ...

... den här veckan. Istället är det Natt-KM. Du slipper alltså inte undan fysisk aktivitet. Så här såg Natt-KM ut för några år sen. Vem vet, kanske ser det ut på ett liknande sätt i år.



Nästa vecka återkommer jag med mer träning. Då är det dags för den första av fyra Poängorienteringar. Dags att börja ladda för gemensam start och jakt på kontroller. Om en vecka kan du läsa mer om förutsättningar och regler för den här gången.

Teknikfunderingar

I dag har det varit 25-mannakorten. Det är tävlingen som är dagen efter den stora festen. Det är kanske en tredjedel så många deltagare så det känns nästan lite avslaget fast det egentligen är en stor tävling. Mellan gårdagens och dagens tävling har det traditionsenligt arrangerats en annan fest. Jag var inte med där och kommer nog aldrig att var det heller. Däremot såg jag några snyggingar som verkade komma direkt från den till dagens tävling. Jag undrar hur det gick i skogen i dag, om de kom så långt som till start. Det bästa hade kanske varit att låta bli, ja antingen festandet eller tävlandet.

Eftersom jag inte festade i går tog jag mig till start. På vägen dit sprang jag om en liten kille och hans pappa. Killen var uppskattningsvis i 6-årsåldern. Det var nog inne i en diksussion om stämplingspinnar och sånt. Precis när jag sprang förbi frågade ha sin pappa; "När jag startstämplar har den kontakt med doms skrivare?" En ganska avancerad fundering från en sexåring och kanske inte en helt dum tanke. Varför skulle inte det kunna skrivas ut en liten notis på en skrivare på tävlingsarenan när någon startstämplar. Det finns ju onlinekontroller i skogen. Pappan förklarade dock att det bara blev en liten notering i den lilla killens pinne så att den visste när han startade så att man sen kunde ta tid.



I dag var terrängen helt annorlunda jämfört med i går. Det var en övveraskning för många som hade förväntat sig samma terrängtyp som i går. Jag gjorde ett ganska bra lopp. Tyvärr blev det en bom på den åttonde kontrollen. Jag slutade helt enkelt orientera. När jag kommer fram till en sten med en kontroll läser jag in mig på den enda tänkbara stenen. Samtidigt tänker jag att så långt kan jag inte ha sprungit. Jag är nog inte där. Därför går jag mot kontrollen från en plats där det inte finns någon sten på kartan. Då kommer jag till en ny sten norr om min kontroll. Därifrån kan jag ta kontrollen. Nästan två minuter går helt i onödan. Att man aldrig lär sig.

Det blev inte ...

Så många bilder i dag. Jag hade kameran med men jag tog bara fram den en liten stund. Det fanns inte heller några bra fotovinklar om man inte tog sig in på områden där man inte skulle vara. Jag hann i alla fall med att få några bilder på upploppsstriden.






Nu är det bara timmar kvar






Kvinnor och män

Det är inte så ofta jag uttrycker en personlig åsikt här på bloggen. Det har nog hänt någon gång men det var inte min främsta motiv för att starta bloggen. Men den här gången kan jag inte låta bli. I går morse satt jag vid frukostbordet och läste DN. Jag bruka börja med den första delen av tidningen och bläddra igenom den för att sen fortsätta med de andra delarna. På sidan 6 finns DN debatt. Förra veckan fanns en artikel kring skillnaderna mellan kvinnors och mäns löner. I tisdags fanns ett svar. Jag reagerade redan när jag läste ingressen. Där stod följande. "Att vi inte har jämställda löner i det här landet beror inte på illvilliga avtalsslutande parter. Skälet är i stället att det i lönesättningen inte tas hänsyn till kvinnors osynliga kompetens, till exempel simultankapacitet, förmåga till överblick och att ge akt på och analysera olika beteenden. Detta är egenskaper som kvinnor förvärvat genom det sociala arvet. Först när vi synliggör och namnger den här kompetensen och bjuder männen att också ta del av dessa kunskaper finns förutsättningar för mer jämställda löner i arbetslivet."

Jag är övertygad om att det är skillander mellan kvinnor och män. Jag är lika övertygad om man genom att tillskriva ett kön vissa egenskaper som till exempel simultankapacitet och förmåga till överblick undergrävs kampen för jämställdhet. Simultankapacietet och förmåga till överblick finns hos både kvinnor och män precis som det finns både kvinnor och män som inte har lika stor simutankapacitet eller förmåga till överblick. Jag är övertygad om att vi bara kan nå jämställdhet mellan människor den dag vi kan se kvinnor och män som just människor. Inom gruppen människor finns mängder av likheter och mängder av olikheter men oavsett alla likheter och olikheter är vi människor. När vi kan utgå ifrån människan och möta henne eller honom där hon eller han befinner sig kan vi börja fundera över begrepp som jämställdhet, jämlikhet och lika behandling.


Kvinnor och män, men framför allt människor

Kullaberg

I helgen var jag i Skåne och på Kullahalvön. Halvön ligger norr om Helsingborg och utgör en del av den svenska kusten kring Öresund. Just här ligger Danmark som allra närmast och man kan se den danska kusten tydligt. Längst ut på Kullahalvön finns Kullaberg. Det är en bergskjedja med toppar på ungefär 100 meter över havet. Stora delar av Kullaberg består av branta stup ner i havet. Här finns grottor, stup och andra dramatiska bergsformationer. Här finns också skogsområden med bland annat bokskog. Området är naturreservat med vandringsleder som gör att man kan göra utflykter och uppleva naturen. Längs ut finns Kullens fyr som ligger högt över havet uppe på en klippa. Fyren markerar det norra inloppet i Öresund. Den sista täorten innan man kommer in i naturreservatet är Mölle som ligger på sluttningen ner mot havet. Här är några bilder.








Träning 7 oktober

Det blir mörkare och mörkare. Den här veckan går solen ner 18,05 och då har vi inte startat träning ännu. Har du inte plockat fram pannlampan ännu så är det dags nu. Du bör nog kolla laddningen i batteriet också. Börjar du redan i dag hinner du ladda ur och ladda upp batteriet några gånger. Då mår batteriet bäst.

Den här veckans träning är en enmansstafett och banan innehåller en eller flera spridningsmetoder. Vi kommer att ha en gemensam start ungefär 18,15. Var ute i tid så att du inte missar starten. Samlingen är vid klubbstugan och det är cirka 400 meter till startplatsen. Det finns fyra olika banor. Den kortaste banan är 3 380 meter och innhåller ingen spridningsmetod. Banan är ganska enkel och håller gul nivå. Ganska många kan alltså klara av den här banan. Den kortaste banan är också basen för de övriga banorna. Alla på träningen ska springa den här banan men vid en eller flera konttroller finns en så kallad fjäril. Så här ser det ut.



När du kommer till kontroll 8 måste du läsa kartan noga så att du springer till rätt kontroll. Du ska naturligtvis ta kontroll 9 och 10 för att sen springa tillbaka till utgångspunkten som nu är kontroll 11. Därifrån springer du till kontroll 12 och 14 för att sen återigen springa tillbaka till utgångspunkten som nu är kontroll 14. Därefter fortsätter du till kontroll 15. På det här stället finns det två olika varianter. Så här ser den andra ut.



Nästa bana är 4 820 meter lång och innehåller en fjäril. Det finns alltså två olika varianter av den här banan. Den tredje banan är 6 200 meter lång och innhåller två fjärilar. Den tredje banan finns i fyra olika varianter. Den fjärde och sista banan är 7 280 meter och ennhåller tre fjärilar. På den här banan finns det åtta olika varianter. Eftersom det är gemensam start kommer vi att se varandra vid ett antal olika tillfällen. Det gäller alltså att hålla kolla på vart du ska och inte titta på alla andra löpare. Det är inte säkert att den du ser ska till samma kontroll. I och med att det är mörkt kommer du att se lampor på långt håll. Det här är en bra träning på att fokusera på ditt eget orienterande, precis det som kommer att vara viktigt på 25-manna till helgen.

Samling för träningen är Klubbstugan så det finns möjlighet till dusch och bastu efteråt. Kom i tid så att vi slipper vänta på dig när det är dags för start. Till sist ett lite kartprov från terrängen för träningen. Egentligen behövs det kanske inte. Terrängen är ju känd för de flesta.


Vad menas?



Att man som funktionshindrad får parkera här det är klart men vad är det som inte får avstjälpas? Är det de funktionshindrade som inte får lämnas kvar? Måste man ta med sig rullstolen? Eller är det något annat som åsyftas? Helt klart är i alla fall att vid parkeringen för icke funktionshindrade får avsstjälpning ske eftersom det inte fanns någon skylt där. Vi hittade skylten i förmiddags vid en rastplats utanför Klippan i norra Skåne.

25-manna och markslitage

För ett tag sen visade jag bilder på en massa svampar. I samband med det skrev jag också att jag skulle återkomma med lite bilder och text kring markslitaget och 25-manna förra året. En vecka efter tävlingen förra året tog jag bilder på ett antal platser. Nu har jag alltså varit tillbaka på samma ställe igen. Jag har försökt att ta bilder ur en så lika vinkel som möjligt. Bara genom att gå i skogen på de platser där många löpare sprungit kan jag konstatera att det är väldigt olika hur marken har påverkats och återhämtat sig. På några platser där över 4000 löpare passerat syns ingenting medan det det på en plats där bara 1000 löpare passerat fortfarande syns tydliga spår.

En gyllene regel när det gäller kontrollplacering är att inte placera kontroller på en berghäll där det växer mossa som kan slitas bort. Det tar lång tid för mossa att växa och spåren syns länge. Jag försökte undvika den typen av kontrollpunkter och det är egentligen bara på ett ställe som mossa har blivit skdad i någon större utsträckning. Däremot finns det åtminstone en plats där löpare mellan två kontroller slitit bort mossa. Som banläggare är det väldigt svårt att i förhand gissa sig till exakt var löparna kommer att passera. Vid en mindre tävling med inidividuell start påverkar inte löparna på varandra på samma sätt som vid 25-manna. Jag gissar att löparna på den första sträckan är orsaken till slitaget jag såg.







De här bilderna är tagna vid kontroll 73. Här har drygt 1000 löpare passerat. Marken är ganska mjuk och ligger i kanten till en mosse. Om man jämför de två bilderna så har återhämtningen kommit ganska långt. Det syns en stor skillnad och marken är grönare. Tittar man lite närmare kan man fortfarande se spår men läkningen är på god väg. Om ytterligare ett år har läkningen kommit ännu längre. Här nedanför kan du se två bilder som är tagna cirka 70 meter från kontroll 73 på vägen mot kontroll 76. Här har löparna passerat liksom säkert många av löparna från de tre kontrollerna sydost om kontroll 73.





Här syns fortfarande tydliga spår. Spåren har börjat växa ihop men de går fortfarande att följa. Här är marken mjuk och lite fuktig vilket säkert bidrar till att det blir spår. Även här kommer spåren att växa bort, men det tar kanske lite längre tid.

Den tredje platsen jag fotograferade besöktes av många löpare. det är en av näst sista kontrollerna. Just den här kontrollen, kontroll 124, besöktes av över 3100 löpare. Veckan efter tävlingen var slitaget självklart stort.







Fortfarande syns det tydliga spår, framför allt på stenen hitom kontrollen. Men det har också börjat växa en hel del. Även här kommer det om något eller några år att vara helt läkt med undantag för stenen. Mossan där kommer att behöva längre tid att återetablera sig.

Nästa område ligger alldeles intill och är området mellan näst sista kontrollerna och sista kontrollen. Hur många löpare som passerat just här är svårt att avgöra eftersom de tagit olika väger mot sista kontrollen. Bilderna är tagna precis i överkanten på 9:an i 95. Det är utförsbacke och en härhäll täckt med mossa. Precis här blir det lite brantare.





Spåren är fortfarande tydliga och det kommer att ta lång tid innan de är borta, men det har ändå hänt en hel del. Bara en liten bit härifrån växte massor av trattkantarell, mitt i spåret. Nu vet du var de finns. Det är bara att gå dit och plocka.

RSS 2.0